28.Goguryeo Kralı Bojang

1.7K 340 10
                                    

Kore Üç Krallık döneminde; Kral Bojang, (? -682)

642-668) Yılları arasında hükmü geçmiştir.

ülkenin en kuzeyindeki Goguryeo'nun 28. en son kralıdır. O, askeri lider Yeon Gaesomun tarafından tahta çıkarıldı. Onun hükümdarlığı Goguryeo; Çin Tang Hanedanlığı ve Silla'nin Güney Kore Krallığının kuvvetlerine müttefik oldu.

Arka Plan:

Onun, Goguryeo üzerindeki yönetimi süresi; Samguk Sagi'deki Goguryeo'nun son iki yıllık kitabına aktarıldı. Bojang; önceki kral Yeongnyu'nun küçük erkek kardeşinin oğludur.

642 yılında General Yeon Gaesomun, Yeongnyu ve onun destekçilerinden çoğunu öldürerek bir darbe gerçekleştirdi. Bojang bu olaydan sonra tahta geçti.

Onun egemenliği çoğu için; Yeon Gaesomun askeri yönetimini örtbas eden bir kukla yönetimdi. Örneğin; O, eskiden resmen Budist olan ülkede Budizm'i bastıran emirler çıkardı ve Yeon'un kışkırtmasıyla Taoizm'i destekledi.

Goguryeo onun egemenliği döneminde birçok doğal felaket yaşadı.

Hükümdarlık:

Goguryeo, Baekje; Üç Krallıktan üçüncüyle ittifak kurarak, Kore'nin güney krallığı Silla ile savaşa devam etti. Goguryeo, Wa Japonya ile ilişkilerini faaliyete geçirirken, Silla daha fazla soyutlanmış oldu. 642 yılında Silla bir anlaşmayı müzakere etmek için Kim Chun-cu'yu gönderdi fakat Yeon Gaesomun Seol bölgesine geri dönüşü talep ettiği için müzakereler bozuldu. Sonunda Tang Hanedanlığı ile müttefik olan Silla lider oldu.

645 yılında Tang Taizong, kara ve deniz yoluyla, Goguryeo'ya karşı büyük bir sefer düzenledi. Ancak Yeon Gaesomun ve Yang Manchun, Tang tarafından gelen küçük saldırıların yanı sıra; istilayi püskürttüler. 654 yılında Goguryeo'ya Tang ile müttefik olan Khitanlar saldırdı. 655 yılında ise Goguryeo ve Baekje, Silla'ya saldırdı.

660 yılında Baekje Krallığı Silla-Tang birlikteligine yenik düştü. Yeon Gaesomun, 661 Pyongyang ve 662 Sasu Nehri Büyük istilâlarını bozguna uğrattı. Fakat Silla-Tang birlikteliği Goguryeo'ya karşı saldırılarına özgürce odaklanma fırsatı elde etmiş oldu. 663 yılında Baekje lideri Buyeo Pung'un Goguryeo'ya geri çekilmesiyle, tekrar dirilme hareketi sone erdi.

666 yılında Yeon Gaesomun'un ölümünden sonra, Bojang; Yeon'un oğulları arasında başarı mücadelesi için uğraşırken ülke üzerindeki kontrolünü kazanamadı.

Goguryeo'nun Yıkılışı:

Goguryeo'nun iç mücadeleleri devam ederken; Tang'in teslim aldığı sınır yakınındaki 40 kale ile Yeon Namsaeng karsi safa geçti. Yeon Jeong da Silla'ya geçmiş oldu.

668 yılının 9. ayında, Silla-Tang'in baskısıyla Goguryeo başkenti düştü ve Kral Bojang tutsak alındı. O, Tang Gaozong tarafından Bayındırlık Bakanı olarak atandı. (工部尚書, Gongbu Shangshu)

Tang, Kore Yarımadasında geri kalan kendi birliklerine karşı Silla'nin direnciyle birlikte Goguryeo'nun eski halkının artan iktidar sorunlarıyla'da karşı karşıya kaldı. 677 yılında Tang, Bojang'a 'Joseon Kralı' olarak taç giydirdi ve doğuyu sakinleştirmek için genel himayesinde Liaodong Komutanı olarak ona yetki verdi. Ancak; Malgal Kabileleriyle anlaşarak Goguryeo'nun mültecilerini organize edip, Goguryeo'yu tekrar diriltmek için Tang'a karşı isyana kışkırtmaya devam etti. O, sonunda 681 yılında Szechun'a sürgün edildi ve ertesi yıl öldü.

Çünkü Bojang Goguryeo'nun en son hükümdarıydı. O, öldükten sonra adı bir tapınağa verilmedi. Aslında Silla'ya teslim olan Anseung, tarafından restore edilen Goguryeo'da bir tapınak talimatı vardı.

Ailesi:

Oğullar;

Go Bok-nam 고복남- Last Crown Prince of Goguryeo.

Go Im-mu 고임무- Last Magniji of Goguryeo.

Go Ryeon 고련

Go Deokmu 고덕무- 3th King of Joseon.

Go Yak-gwang 고약광- Ancestor of the Koma clan in Japan

Torunlari;

Go Bowon 고보원- Go Bok-nam's son, 2nd King of Joseon.

Go Jin 고진 - Go Ryeon's son

Goguryeo Krallığı (Koguryo)Où les histoires vivent. Découvrez maintenant