19.Goguryeo Kralı Gwanggaeto

3.5K 398 4
                                    

Goguryeo'nun 19.Kralıdır. (374-413,)

391-413)Yılları Arasında Hükmü Geçmiştir.

476 'da Goguryeo en iyi dönemini yaşadı Goguryeo'nun 19. kralı olan Gwanggaeto the Great (391 - 412 ) zamanında her şey en üst düzeyde iyi olarak yaşanmıştır. Gwanggaeto zamanında Mançurya'nın güneyinde bulunan Jilin şehrinde hala bu kralın olağanüstü başarı hikayeleri anlatılmaktadır. Daha sonra 20. kral Jangsu zamanında da bu ilerleme gelişmiş ve devam etmiştir.

Gwanggaeto;

Buyeo'dan 64 şehir, 1400 köy zapt etmiş ve almıştır.

Çin'in 16 krallığından biri olan Later Yan'ı yok etmiştir.

Buyeo'yu ve kuzeydeki Mohe kabilesini de istila etmiştir.

Baekje krallığına da boyun eğdirmiştir.

Gaya krallığını sona erdirmeye çalışmış ve onları kendine bağlamıştır.

Silla ile 50 yıldan beri süregelen yarımadanın hâkimiyetinin kimde olacağı konusunda savaş yapmıştır.

Güney Seferleri

Koguryo,Bekçe'ye 50 bin askerle hucum etti, Sınırındaki on kale ele geçirildi. Bunun üzerine Bekçe Kralı Asin,hızlıca gwanggaeto'ya hucum etti.ne varki geri püskürtüldü.Kral asin 394 yılında koguryo'ya tekrar saldırmayı denedi ancak tekrar bozguna uğradı.Bir kaç büyük yenilginin ardından

Bekçe tüm gücünü kaybetti ve 395 yılında Koguryo'ya bir savaş daha kaybettiler.Bu savaşın ardından Han Nehri'nin ötesindeki tüm toprakları Koguryon'un eline geçti Başkenti Wirye'ye taşımak mecburiyetinde kaldılar Bir Sonraki yıl Kral Gwanggaeto büyük bir donanma ile Han Nehri üzerinden Wirye'ye çıkartma yaptı. Asin karadan beklediği için hazırlıksız yakalanmıştı Gwanggaeto'nun birlikleri 58 şehri ele geçirdi ve Asin'in birliklerini yok etti. Asin mecburen Gwanggaeto'ya teslim oldu Gwanggaeto böylece Kral Kogukwo'nun(Dedesi) intikamını almış.Bekçeyi Koguryo'ya Bağlamıştı.

Güney Doğu Seferleri

400 yılında Şilla (Shilla) Krallığı Koguryo'dan Bekçe Gaya Konfederasyonu ve Wa'nın (Japonya) müttefik ordularına karşı yardım talebinde bulundu.Aynı yıl Kral Gwanggaeto 50.000 askerle güneydoğu seferine çıktı. Bekçeyi tekrar kendine bağladığı gibi Şilla Gaya Konfederasyonu'nu Vassalı yaptı. Bu olay tarihçiler tarafından yarımadanın ilk birleştirilmesi olarak kabul görmektedir.

Kuzey seferleri:

395 yılında Bekçe seferi sırasında Kral Gwanggaeto Mançurya'da yaşayan Kitan asıllı Biryeo isimli bir boya saldırdı ve boyunduruğu altınına aldı. 400 yılında Huoyan/Sonraki Yan (Hou) çincede sonraki gibi anlamlara gelmektedir) Koguryo'ya saldırdı. kral gwanggaeto gecikmeden düşmanı karşıladı. Düşmanı durdurdu Koguryo'dan dışarı sürdü. 402 yılında Sonraki Yan Henedanı'na bizzat saldırmaya karar verdi.Sınırdaki bazı yan kalelerini ele geçirdi ve geri döndü.404 yılında Liadong Yarımadası'nın tamamını Houyan'dan geri aldı.

Houyanlar Koguryo'nun topraklarını öylece izlemediler elbette 405 yılında Liao Nehri'ni geçip Koguryo'ya saldırdılar ancak Kral gwanggaeto tarafından yenilgiye uğratıldılar. Öteki yıl tekrar saldırıya geçseler'de gwanggaeto düşmanı tekrar yenilgiye uğrattı. Gwanggaeto bu esnada Houyan'a saldırmaya ve Bugünkü Moğolistan sınırında yaşayan Khitan boylarını boyunduruğuna almaya devam etti. 408 yılında Koguryo Houyan'a barış teklif etmek için elçi gönderdi.410 yılında Gwanggaeto Doğu Buyeo'ya son verdi. Bu savaşla birlikte Gwanggaeto Buyeo'dan 64 şehir 1.400 köy almış oldu. Ayrıca Tunguz asıllı Malgalların üzerine yürüyerek Sumo Malgal boyunu ve Kuzey Japon adalarındaki Aynular'ı Koguryo'ya bağladı.

Gwanggaeto'nun hükümdarlığının son zamanlarında yarım adanın kuzey ve orta bölgelerinin yanı sıra Mançurya'nın güney tarafında da tartışmasız söz sahibi olmayı başarmış ve kontrolü ele almıştır. Şimdiki Seoul'un olduğu yere kadarki bölgeler hep Goguryeo'nun kontrolü altındaydı.

Gwanggaeto'nun oğlu olan Jangsu 413 yılında tahta geçiyor. 427 yılında başkenti Mt.Wandu'dan Pyongyang'a taşıyor.

Goguryeo Krallığı (Koguryo)Where stories live. Discover now