11.Goguryeo Kralı Dongcheon

1.2K 451 0
                                    

Kral Dongcheon (209 - 248) kuzeyde bulunan Goguryeo Krallığının 11.Kralıdır ve227yılından 248 Yılları arasında hükmü geçmiştir.

Asıl adı Uwigeo (우위거) yada Wigung (위궁) yada Gyoche (교체)'dir.

Goguryeo'nun 8.hükümdarı Shindae'nin torunu ve 10. Hükümdarı Sansang'in oğlu olan Kral Dongcheon'un annesi Kral Sansang'in ikinci kraliçesidir. Kral Dongcheon,213 yilinda veliaht prens ilan edilir ve Sansang'in ölümünün ardindan tahta geçer.

Dongcheon,hükümdarlığı döneminde Çin güçleri Gongsun Yuan,Eastern Wu ve Cao Wei 'ye karşı rekabet eder.234 yılında,Wei'ye barış yapmak üzere bir elçi gönderir.236 yılında bir büyük elçi olan Hao Wei Wu'dan Goguryeo'ya gelir ve barış istediğini bildirir.Dongcheon,büyük elçiyi hapsettirir ve birkaç ay sonra kellesini kestirip Wei'ye yollar.

238 yılında,Dongcheon ; Gongsun ailesini yok etmek ve onların Liadong Peninsula ve Goguryeo'ya komşu olan diğer ülkeler üzerindeki etkisini kaldırmak için nihayet Wei ile ittifak yapar.Dongcheon,242 yılında,Goguryeo topraklarını başarılı bir şekilde genişletmek için Yodong kalesine bir ordu gönderir.

Gongsun'daki savaş zaferle sonuçlanır; fakat Goguryeo'nun Wei ile olan ittifaki yeni bir tehdit haline gelmiştir. Bu yüzden Dongcheon aynı yıl içinde Wei'ye bir saldırı düzenler.246 yılında Wei,Goguryeo'ya 10.000 kisilik bir ordu ile saldırıp başkent Hwando'yu ele geçirerek Dongcheon'nu 247 yılında geçici bir süreliğine başkenti Pyongyang'a taşımak zorunda bırakmıştır.Dongcheon Pyongyang'dan Wei'nin güçleri ile çarpışır ve kaybettiği toprağı tekrardan geri alır.

Daha sonra,Goguryeo generallerinden Yu Yu Wei'nin kampına yaklaşır ve Wei'nin komutanlarından birini Goguryeo'nun teslim olduğuna inandırır.Komutan inanır.General Yu Yu bu şansı komutanı öldürerek değerlendirir ve sonrasında intihar eder. Bu olay Wei'nin ordusunda büyük bir kargaşa ve ayrıma neden olur.Kral Dongcheon general Yu Yu'nun ölüm haberini alır ve derhal General Yu Yu'nun anısına bir "Vatanseverlik" aniti yapılmasını emreder.Ve daha sonra da Wei'nin ordusunu Goguryeo topraklarından defetmek amacıyla kendi önderliğinde saldırıya ordusunu saldırıya geçirir.General Mil U ve Yu Okgu da Wei'nin askeri birliklerini hezimete ugratir.Bu savaşı Goguryeo kazanır ve Wei'ye karşı yenilgileri sonucunda kaybettikleri tüm toprakları geri alır.

243 yılında,kral Dongcheon Yeonbul adını verdiği oğlunu veliaht prens olarak ilan eder ve onu krallığına vekil tayin eder.245 yılında kuzeyinde bulunan ve Kore'nin üç krallığından biri olan Silla'ya saldırır,fakat daha sonra 248 yılında barış yapar.

Kral Dongcheon böylesine dolu dolu geçmiş bir hayatın ardından hastalanır ve 22 yıl süren hâkimiyetinden sonra;248 yılında hayata gözlerini yumar.Mezarının Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang yakınlarındaki bir vilayet olan Pyongan'da oldugu söylenmektedir.Ayrıca çok sevilen bir hükümdar olduğu veee ölümünün ardından cenazesine bir çok kişinin katıldığı'da söylenenler arasındadır.Veliaht prens Yeon-Bul babasının ölümünün ardından Kral Jungcheon olarak babasının yerine kral olur.

Goguryeo Krallığı (Koguryo)Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin