Έκδοση με το Bookoo.gr (Εκδόσεις Ψυχογιός)

463 22 2
                                    

Θα με ακούτε συχνά να μιλάω για αυτοέκδοση και για Amazon. Σε αυτό το μέρος όμως θα ήθελα να παρουσιάσω και να αναλύσω το Bookoo.gr, μία υποσχόμενη πλατφόρμα των εκδόσεων Ψυχογιός, η οποία απευθύνεται σε άτομα που  επιθυμούν να αυτοεκδόσουν το βιβλίο τους με εύκολο και γρήγορο τρόπο.

Σημέιωση: Για να δείτε τη πλατφόρμα, κάντε κλικ στο external link αυτής της σελίδας.

Μάθε πόσο θα κοστίσει το βιβλίο σου τώρα!

Η διαδικασία σε όλους τους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα που στοχεύουν στην αυτοέκδοση είναι πάνω κάτω η ίδια. Στέλνεις το βιβλίο σου, περιμένεις κάμποσο καιρό και σου λένε πόσο θα κοστίσει για την έκδοση. Η χρέωση γίνεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα ζητήσει ο συγγραφέας. Το πρόβλημα εδώ, είναι ότι εκτός απο τον χρόνο που απαιτείται για να πάρεις απάντηση, είναι ότι πολλές φορές δεν ξέρεις τι υπηρεσίες παρέχει ο εκδοτικός οίκος, με αποτέλεσμα να παρατείνετε η έκδοση.

Το βασικό πλεονέκτημα του Bookoo.gr είναι ότι σε λιγότερο από ένα λεπτό μπορείς να ξέρεις πόσο θα κοστίζει το βιβλίο σου ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα επιλέξεις, αλλά το βασικότερο είναι ότι μπορείς να δεις πόσο κοστίζει απευθείας η εκτύπωση του βιβλίου σου, με βάση τις σελίδες και τον τύπο χαρτιού. Με λίγα λόγια αν θεωρείς ότι το βιβλίο σου είναι έτοιμο και δεν χρειάζεται π.χ. σχεδίαση εξωφύλλου, μπορείς να ανεβάσεις το δικό σου εξώφυλλο και είσαι έτοιμος για εκτύπωση.

Bookoo eshop και διάθεση μέσω των εκδόσεων Ψυχογιός

Αν και eshop έχουν οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι πλέον, ο σχεδιασμός του Bookoo eshop είναι από τους καλύτερους. Ούτε φανταχτερά κουμπάκια, ούτε ελλιπείς πληροφορίες. Ότι χρειάζεται να έχει ένα βιβλίο, μπορείς να το βρεις εκεί.

Το βασικό πλεονέκτημα είναι πως ότι πωλήσεις γίνονται, τα έσοδα πάνε στον συγγραφέα (μιας και αυτός πλήρωσε για το βιβλίο), αλλά η εκκαθάριση διαρκεί 7 μήνες (πιστέψτε με είναι σύντομο σε σχέση με άλλους εκδοτικούς οίκους). Το Bookoo κρατάει επίσης προμήθεια 10% επί των πωλήσεων και αν θέλεις να σου κάνει διανομή και σε τρίτα βιβλιοπωλεία, τα ποσοστά που κρατούνται ειναι 50%, αλλά πρέπει να πληρώσεις άλλα 50€ κάθε έξι μήνες (αν καταλαβαίνω καλά).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τις πληροφορίες αναλυτικά, όπως τις αναφέρουν και στην ιστοσελίδα τους.

Αναλαμβάνουμε τη διανομή της έντυπης μορφής του έργου σου μέσω του φυσικού καταστήματός μας αλλά και του ηλεκτρονικού καταστήματός μας.

Αναλυτικά:

Διανέμουμε το έντυπο βιβλίο σου αν έχει εκτυπωθεί μέσω του Bookoo.Ορίζεις την τιμή πώλησης, μας στέλνεις 15 αντίτυπα προς διάθεση και πριν εξαντληθούν, σε ενημερώνουμε για να μας στείλεις νέα αντίτυπα.Εκκαθάριση πωλήσεων μετά από 7 μήνες.Διάρκεια διανομής: 6 μήνες.Κόστος διαχείρισης: 50 Ευρώ.Προμήθεια επί των πωλήσεων 50% για αντίτυπα που διανέμονται μέσω τρίτων βιβλιοπωλείων.Προμήθεια επί των πωλήσεων 10% για αντίτυπα που διανέμονται μέσω του  ww.bookoo.gr και του καταστήματος των Εκδόσεων Ψυχογιός στην οδό Εμμ. Μπενάκη 13-15.

Υπηρεσίες Ανάγνωσης και αξιολόγησης

Αυτή η υπηρεσία κοστίζει 60€ και αφορά ουσιαστικά το developmental editing που αναφέραμε στο κεφάλαιο "Επιμέλεια Κειμένου".  Δεν μπορώ να αξιολογήσω από εκεί και πέρα αν αυτή ή οι άλλες υπηρεσίες επιμέλειας είναι ακριβές ή φθηνές για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά μου φαίνονται λογικές. Όταν η επιμέλεια έχει να κάνει με ορθογραφικό, συντακτικό και απλή διόρθωση συγγραμάτων, τα πράγματα είναι απλά. Υπηρεσίες αξιολόγησης, δημιουργική επιμέλεια κ.λπ. τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα και δεν ξέρω αν είναι value for money.

Verdict

Αν αποφάσιζα να εκδόσω κάποια ιστορία αυτή τη στιγμή, το Bookoo.gr σίγουρα θα το σκεφτόμουν από πλευρά κόστους / απόδοσης. Επίσης το κόστος της κάθε υπηρεσίας είναι ξεκάθαρο και η διαδικασία εκτύπωσης πραγματικά παιχνιδάκι. Ακόμη και στο create spaces δεν μου φαίνεται τόσο απλό. Σχετικά με τις υπηρεσίες διανομής εξαρτάται από τον τύπο βιβλίου. π.χ. αν σκέφτεσαι να εκδόσεις βιβλίο φαντασίας, δεν γνωρίζω αν το δίκτυο τους θα ήταν επαρκές όπως άλλοι εκδοτικοί οίκοι που εξειδικεύονται στα βιβλία φαντασίας / επιστημονικής φαντασίας, όπως Συμπαντικές Διαδρομές, Mamaya κ.λπ. Τέλος, θεωρώ φάουλ αν γίνεται χρέωση 50€ κάθε έξι μήνες για να έχουν το βιβλίο σου στο eshop τους αποκλειστικά. Αν είναι μόνο για την διανομή, it makes sense.

Μην ξεχάσετε να με κάνετε follow για να ενημερώνεστε για τα νέα κεφάλαια!

Πως να εκδώσω το βιβλίο μουΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα