10

885 81 12
                                    


Popoludní obe sedeli v prázdnej triede a zatiaľ čo počítali príklady, vymýšľali nové a nové spôsoby ako Oliviera umučiť na smrť. Fran si dokonca namiesto príkladu nakreslila celkom príhodnú kresbu.

„Pôsobivé kreslenie, Francesca. To bude za dva príklady naviac," ohodnotil jej šibenicu aj s jeho tvárou, z ktorej vyliezali oči.

„Tak fajn!" tresla dlaňou po lavici a vstala. Eleri si ukryla tvár do dlaní. Franin pohár trpezlivosti práve pretiekol. „Ja skutočne neviem, čo proti nám máš, ale ja som práve skončila! Šikanuj si tu niekoho iného! Tváriš sa ako nejaký hrdina a pritom si takmer náš rovesník! Nemáš právo sa nad nami vyvyšovať, somár! Strč si svoje príklady tam, kde slnko nesvieti a nikdy viac sa ma neopováž ani len osloviť! Inak sa postarám o to, aby si skončil v nemocnici na podstatne dlhší čas, než je náš školský rok!" Zažmúrila naňho, zbalila si veci a do desiatich sekúnd jej už nebolo.

Oliviero udivene pozeral na dvere, ktorými práve vyletela. Eleri so zaskučaním klesla na lavicu.

„Môžeš ísť domov," povedal potichu.

Zdvihla hlavu. „Naozaj?"

Pokojne prikývol. „Uvidíme sa zajtra."

Eleri neváhala ani chvíľu. Zbalila si veci a zmizla skôr, než si to rozmyslí.

Vybehla zo školy a prekvapene zastala, keď pred vstupom uvidela Dericka aj s Liamom, ako na čosi čakajú. Zbadali ju a obaja sa zatvárili víťazne. Podišla k nim, ignorujúc sprievodcu poletujúceho okolo. „Čo tu ty ešte robíš?" dovolila si opýtať sa.

Rick mykol plecami. „Čakám na satisfakciu."

„A ja čakám, kto ho najbližšie zbije. Osobne stavím na toho učiteľa," frflal Liam.

Eleri sa dovtípila. „Ty si si bol šlohnúť tú knihu späť, však?" vyhŕkla.

„Je to moja kniha, len som si vzal svoje vlastníctvo," odvetil pokojne.

Zagúľala očami. „Začína to drobnou krádežou a skončí vylúpením banky... kde som to už len počula?"

„Páči sa mi, Rick," potešil sa Liam. „Je skutočne... ako to povedať... inteligentná?"

Derick ho na sekundu spražil pohľadom. Potom uprel oči na jedno z okien na druhom poschodí. „Ak mi chceš dávať prednášky o morálke, zdrž sa komentára."

„To som nemala v pláne. Len som chcela podotknúť, že keby si neporušoval pravidlá na začiatku, nemusel by si ich porušiť znova. Reťazová reakcia."

Hnedé oči sa zachmúrili. „Nežiadal som ťa o radu. Choď domov a ži si svoj usporiadaný život, na aký si zvyknutá!"

Prešiel ňou hnev. Čo on môže vedieť o jej živote? Je všetko, len nie usporiadaný. Mala na jazyku nepeknú nadávku, keď sa okno na druhom poschodí otvorilo a von sa vyklonil očividne naštvaný Oliviero. Prepálil Ricka nenávistným pohľadom. Chlapec mu veselo odkýval. Potom sa spokojne zvrtol, akoby mu nič viac k šťastiu nechýbalo.

Eleri ho dobehla. „Čakal si hodinu len preto, aby si videl jeho výraz?"

Zlovestne sa uškrnul. „A nestál za to?"

Pohoršene si nad ním vzdychla, kým si neuvedomila, že by asi urobila to isté. „Dobre, asi áno." Kráčala vedľa neho a nevedela, čo s tichom, ktoré nastalo. Rozhodla sa trochu pátrať. „Tak čo za hlúpu knihu si si to dotiahol? Egregory?"

Nepozrel na ňu. „Nie je to hlúpa kniha. Len desivá. Mnohí sa boja a len si sťažujú život. Strach nie je len pojem," odpovedal záhadne.

„Och, Rick!" zafunel Liam. „Kráčaš vedľa pekného, milého dievčaťa a ty začneš trepať o niečom, čo väčšina považuje za príznak šialenstva?"

Medzi SvetmiKde žijí příběhy. Začni objevovat