Hoofdstuk 9.1

167 27 4
                                    

Hij is verdwaald in een doolhof; welke weg Dante ook neemt, hij komt er niet achter wat de betekenis is van deze envelop

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Hij is verdwaald in een doolhof; welke weg Dante ook neemt, hij komt er niet achter wat de betekenis is van deze envelop. De envelop, die hij inmiddels naar de hoek van zijn bureau heeft geschoven, vertelt hem niets – ook niet toen hij het onder een microscoop had gelegd, een blacklight gebruikte in de hoop een verborgen tekst te vinden of het boven een kaars had gehouden om sporen van citroensap te vinden. Er veranderde niets en op deze manier gingen er twee dagen voorbij zonder dat hij verder is gekomen.

Toen hij uiteindelijk tot de conclusie kwam dat het avontuur van de zoektocht naar Elliot hen nergens zou brengen, had hij het verslag van de zaak-Van der Hei erbij gepakt en dat is hoe wij hem nu nog steeds aantreffen, gebogen over de map van slechts tien pagina's die hij zelf voor het grootste deel heeft geschreven.

Op de eerste pagina is algemene info te zien.

Finn van der Hei
Geboortedatum: 27 januari 1995
Overlijdensdatum: 3 september 2019

DVV (datum van vondst): 4 september 2019
Oorzaak van overlijden: Zelftoegebracht letsel

Daaronder ziet hij alle namen van de agenten die hieraan hebben meegewerkt, inclusief zijn eigen naam. Dante Jonassen. Ik kan je vertellen dat dat niet de naam is waar hij mee geboren is: Jonassen is namelijk zijn moeders naam. Natalie Jonassen is degene die Dante heeft opgevoed en is zijn enige ouder geweest sinds hij dertien jaar oud was en zijn ouders waren gescheiden. Zijn vader is sindsdien uit beeld. Dante kan zich nog herinneren dat zijn vader een politieagent was: iedere ochtend vertrok hij in zijn politieuniform, maar niet zonder dat hij zijn zoon een knuffel gaf. Dat voelde altijd veilig: zijn vader zou hem wel beschermen – in ieder geval, tot hij verdween.

Dat Dante ook agent wilde worden, was iets waar zijn moeder nooit blij mee was geweest, maar de reden waarom ze dat niet wilde is Dante nooit duidelijk geweest. Uiteindelijk is hij toch in dit beroepsgebied geland, dus heeft hij gewonnen. Toch heeft zijn moeder hem gesteund vanaf het moment dat hij was toegelaten tot de politieacademie; de wensen van haar zoon stonden boven die van haarzelf.

Dante heeft zich weleens afgevraagd waarom hij zijn vader nooit meer heeft gezien vanaf zijn dertiende, maar nooit heeft hij het verlangen gehad de man ook echt te ontmoeten. Hij zag wat voor emoties zijn vader in zijn moeder teweeg bracht als ze over hem praatte – wat maar heel zelden gebeurde – dus leek het hem beter om zichzelf die pijn te besparen.

Zijn andere broers en zussen, alle zeven, weten ook niet veel over de politieagent die ooit een onderdeel uitmaakte van de familie. Voor de meesten van hen gaat het ook niet om hun vader; Dantes vader had maar twee zonen, Dante en Sam. De anderen zijn geboren uit de nieuwe, nog steeds voortdurende relatie van Natalie met een nieuwe vriend.

Dante slaat de pagina om en wuift daarmee alle herinneringen weg. De map waar hij doorheen bladert is niet dik en bevat maar weinig informatie. Het feit dat de zaak-Van der Hei al gesloten is, helpt ook niet: Dante kan nu niet verder op zoek naar nieuwe informatie en moet het doen met deze map die, nadat het in de archieven is opgeborgen, bijna nooit meer opengeslagen zal worden.

     4 september 2019 om 8.07 in de ochtend is Finn van der Hei dood aangetroffen in zijn woning. Hij werd gevonden naar aanleiding van een tip van de buurvrouw, die zei dat ze heer Van der Hei wilde vragen te helpen bij het verplaatsen van een meubelstuk in de woning vanwege een verbouwing die daar gaande was. Daarom belde ze bij heer Van der Hei aanbelde, maar er kwam geen reactie, zelfs niet nadat ze de bel meerdere malen had ingedrukt. Dat vond ze opvallend, zeker omdat zijn auto nog voor de deur stond en hij dus nog niet naar zijn werk vertrokken was, dus besloot ze een melding te maken. De politie heeft heer Van der Hei aangetroffen in zijn woning. Hij was al dood op dat moment en het vermoeden is dat hij de avond ervoor tussen negen en elf uur is gestorven.

Dante richt zich op en haalt zijn ogen van het papier. De feiten zijn zo simpel uitgelegd en in makkelijke taal, alsof het niet gaat om moord. Hij zucht even en ademt dan weer diep in. De tekst is een stuk moeilijker om te lezen dan de eerste keer dat hij dat deed omdat hij Gaby heeft leren kennen en een beter beeld heeft bij de man om wie het allemaal gaat.

Hij schudt zijn hoofd; hij kan niet nu al stoppen met lezen. Zolang ze niet weten wat het raadsel van Elliot inhoudt, is dit de enige kans. Gaby en Daila weten nog niet dat hij dit doet, maar hij heeft er al plezier in om te bedenken hoe ze zullen kijken als hij bekend maakt dat hij de moordenaar heeft gevonden.

     Bij heer Van der Hei werd een touw om zijn nek [bewijsstuk 1] gevonden dat bevestigd was aan een ventilator aan het plafond. Hijzelf hing nog; een krukje [bewijsstuk 2] lag op de grond, net buiten zijn bereik. Foto's nummer 1 tot en met 16 zijn toegewijd aan de staat waarin de heer is aangetroffen en als bijlage toegevoegd.

Dante bladert snel naar de achterkant van de map, waar hij inderdaad de foto's ziet. Hij zou willen dat hij ook de genoemde bewijsstukken nog verder zou kunnen onderzoeken, maar hiervoor zou hij een aanvraag moeten doen, wat niet zou lukken zonder argwaan op te wekken bij zijn collega's. De foto's moeten daarom voldoen als hulpstukken.

Hij kan zich nog precies herinneren hoe ze zijn gemaakt en hoe de scène waarin ze Finn aantroffen eruit zag. Die dag was hij erbij geweest en had veel enthousiasme gevoeld omdat er eindelijk weer een boeiende zaak was. Dat hij onderdeel mocht uitmaken van die zaak voelde nog beter. Maar nu Dante eraan terugdenkt, walgt hij van zichzelf. Het ging om moord en hij was blij geweest omdat hij iets anders mocht doen dan winkeldiefstalletjes onderzoeken. Empathie was toen ver bij hem te zoeken.

Misschien komt het ook daardoor dat de foto's nu extra veel indruk op hem maken. Hij is dan niet zichtbaar op de beelden, maar hij ziet het scenario op een heel andere manier. Een mens, bruut om het leven gebracht. En niemand die nu nog naar hem omkijkt behalve zijn zus.

Elliot | WATTY WINNAAR 2020Where stories live. Discover now