*ZLATÉ ZÁŘENÍ*

160 12 5
                                    

*Valentýna*

Nevím, kdy jsme se tu sešli, ale naše skupinka je utvořena z pár lidí z divadla. Skládá se z:
*Miy, která dneska vážně perlí a sype ze sebe divadelní hlášky díky alkoholu.
*Ruperta (kluk, který se u Viktorie na sedačce líbal s Miou), co pořád zbožně hledí na herečku v roli Jane Bennetové.
*Emily, která se směje jen když je něco vážně vtipné. Je docela nesmělá, ale na pódiu její stydlivost opadne.
*Yenny a Willa, co pořád hledají záminku, aby se mohli líbat.
*A mě s Gabrielou.
Nevím, kdo s tím začal, ale sedíme pod stromem, který je ozdobený světélkama a na všechny z nás dopadá zlatá záře, a hrajeme hru: Nikdy jsem... (mám podezření, že to navrhla Mia bez zábran).

„Nikdy jsem se neopila na Letním festivalu!" řekne Mia a divoce si přihne už z několikrát nově naplněné placatky. Pak se napijeme i my ostatní kromě Emily. „Teď ty," řekne Mia Yenně, která je na řadě.

„Nikdy jsem..." zapřemýšlí. „Nebyla nervózní z toho, co si o mém novém vztahu ostatní myslí." Napije se a pak se natáhnu pro placatku. Když mi ji podává, dívám se na ni s porozuměním a ona na mě s omluvou. Usměju se.

„Kdo teď?"

„Já!" vykřikne Gab opile. Gabriela je druhá nejopilejší v naší skupině hned po Mie, ale ta aspoň není tak zbrklá jako ona. Podám ji alkohol. „Nikdy jsem nemilovala dva kluky najednou."

Rychle otočím k ní hlavu a zadívám se na ni pohledem: „Co to xsakru děláš, holka?". Ona mi automaticky podá placatku. „Já nepiju." Řeknu ji.

„Ale piješ."

„Ne,"

Pak se na mě podívá stylem: „Jasně, holka." a Emily řekne: „Piju já." A toto je příběh, jak se poprvé Emily Dayová opila na Letním festivalu, tak že málem skončila v nemocnici s pumpováním žaludku.

***

Večer, když je naše skupinka v opileckém opojení akorát bez Emily, která bude mít asi do konce svého života zaracha a trauma, tančíme na vypalovačky sboru. Všechny nás obklopuje kozelná zlatá záře mini zářivek nad našimi hlavami a rýsují nám tváře.
Moje mamka sedí na dece s Jane a nějakými dalšími ženami, společně si připíjí skleničkama vína.
Díky nám začalo tančit dalších několik lidí. Všichni se smějí a i když jsme spocení kvůli horka (a to už je večer), tak všichni vrtíme boky a na Haleluja se nás šest držíme v hromadném objetí.

„Víte, co je nejlepší na tom být tady bez rodičů?" zvolá opilá Mia.

„Žádný dozor?" typne si Rupert.

„A-l-k-o-h-o-l!"

Pobaveně zakývám hlavou a Ruper, který na ni hledí jako na zbožné přání si ji odtáhne stranou. „Vypadá to na další cute couple." kývnu směrem k nim.

„To jo," řekne Yenna a políbí Willa.

S Gab se podíváme na sebe. „Ani to nezkoušej!" řeknu pohoršeně. „Já chci udržet jen kamarádský vztah!" zasměju se.

Gab hraje smutnou. „A co kamarádi s výhodama?"

Chytnu ji za ruce. „Kde je ta nelesba Gabriela McDowellová? Kam jsi ji, ty podporovatelko sexu na motorce, dala?" Opakuju její slova trochu přikrášleně a ona se začne smát, až se za břicho popadá.

„Jdu pro víno!" zvolá a odhopská pryč.

Dívám se kolem sebe, jak všichni na tu pomalou písničku kolem mě spolu tančí a je mi z toho trochu smutno.
Zničehonic mi zavibruje mobil. Stojí tam:
Pohled na tebe, na záři, zaviňuje blyštící zlato z mě samotného.
Je to neznámé číslo. Kouknu se kolem sebe, ale nevidím nikoho s mobilem kromě nějakého muže, kterému může být aspoň padesát a jedné ženy, která telefonuje už přes hodinu a křičí něco, že ji její muž podvedl na její narozeniny a před Vánoci budou mít rozvod, což není moc moudré.
Vzdám mé hledání neznámého člověka v davu a kouknu se nad sebe. Na ty zářivky, které by mohly dělat každého z blyštícího zlata.
Všichni, co tu tančí, jsou z blyštícího zlata.
Krásní a živelní.

#urasimh

Možná-omyl a ještě devadesát osmkrátKde žijí příběhy. Začni objevovat