Nářek

268 26 5
                                    

Vyčerpaní X-meni s úlevou klesli do trávy před Xavierovou školou pro neobyčejně nadané studenty. Cítili to, cítili vůni domova, a ulevilo se jim. Kurt něžně zvedl Shadow z lehátka, které za několik hodin dlouhý let téměř všechna zranění pokryla kůže, a usmíval se.

Captain si povzdychl. Chtěl zůstat s mutanty, ale věděl, že Elis by mohla působit neshody. Zvedl ruku na pozdrav a otočil se zpět do letadla.

Ticho najednou prořízl ostrý zvuk telefonního vyzvánění. Avengers se na sebe překvapeně podívali, s němou otázkou v očích, jen Steve se vrhl do letounu, prohrabovat se v taškách. Po několika vteřinách vyzvánění vítězoslavně vytáhl vibrující mobil.

„To je Tony," řekl. V obou týmech to vyvolalo pozdvižení. Wanda škubla zápěstím a ukázala prstem na telefon, který se okamžitě rudě rozzářil.

„Co může chtít?" zeptala se napjatě. X-meni se na sebe váhavě podívali, plni nerozhodnosti. Nightcrawler se zamračil a s hlasitým BAMF se teleportoval pryč. Netrvalo to dlouho, a byl zpět. Tentokrát převzal od Wolverina bezvědomou Storm a taktéž ji přenesl.

„Je jen jeden důvod, proč by mi Tony volal na tenhle telefon." Steve poklepal na svítící obrazovku. „Mají problémy." Palcem pravé ruky stiskl zelené tlačítko a přiložil si telefon k uchu.

„Ahoj, Tony."

Zhluboka se nadechl. „Cože? Ne, nejsme ve Wakandě." Zarazil se a přitiskl si telefon k hrudi.

„Mám mu říct, kde jsme?" Na tváři měl úpěnlivý výraz. „Zrovna na ně zaútočili Sentinelové. Tony je raněný, Vision otřesený a Rhodesovi zničili oblek. Prosím. Cyclopsi, prosím."

„Jste si jistý, Captaine?" Cyclops se lehce zamračil. „Máme tu kolem osmi tisíc mutantů. Ženy, děti, všechny možné síly. Jsou tu léčitelé, letci, teleportéři, několik talentů čtvrtého stupně a stovky třetího. Jestli je to past..."

„Není. Tony je nezodpovědný, občas lehce šílený a rozhodně blázen... ale ne vrah dětí. Nedá nás úřadům."

Všichni si všimli osoby, kterou použil. Cyclops si povzdechl a zavrtěl hlavou. Jako bojový vůdce musel prokázat zdravý úsudek.

„Takže Sentinelové už útočí i na ostatní superhrdiny? To je zlé. Nepotrvá dlouho, a začnou k nám utíkat i ostatní. Nemáme prostředky na ukrytí tolika lidí. Jednou nás najdou."

„Jen Tony, Rhodes a Vision."

„Dobrá. Pozvi je."

Steve bleskově zvedl telefon k uchu a začal do něj mluvit. „Xavierova škola pro nadané. Víš, kde to je. Přileťte."

Chvíli poslouchal.

„Ne. Ano, mutanti vás přijmou. Pomohli i nám. Ne. Ano. Nepotřebujete vlastní zásoby, ale kdybyste něco sehnali, bude to plus. Ano."

Z telefonu se ozvalo zapraskání a následně děsivý zvuk, jež vydávaly zbraně Sentinelů. Captain zděšeně oddálil telefon od hlavy a pečlivě si ho prohlédl. Potom ho strčil do kapsy.

„Kde byli?" zeptal se klidně Cyclops. Captain pokrčil rameny.

„Prý vylétali z New Yorku."

„Kurte, najdi Angela a Beasta, a informuj je o situaci zbytku Avengers. Ať jim vyletí naproti, nebo je aspoň najdou. Nemáme čas. Musí vyrazit hned."

Zlatooký mutant jednou krátce kývl, než se vypařil. Obrýlený mutant se zakolébal a náhle se mu podlomily nohy. Jean ho bleskově zachytila a podepřela.

Program SentinelKde žijí příběhy. Začni objevovat