Tynadot6

29 4 0
                                    

Tynadot6

Co tě přivádí k čtení nebo-li psaný knížek ?
Tyna- Pamatuji si první knížku, kterou jsem přečetla. Jakmile jsem dočetla poslední stránku, byl to pocit, který jsem si chtěla co nejdříve zopakovat. Od té doby čtu pravidelně a od všeho něco. Po přečtení svého prvního románu, jsem si začala v myšlenkách tvořit vlastní příběhy. Jenže i když mé příběhy nemohl nikdo jiný znát, přesto jsem je nedokázala tvořit jen tak,... – promýšlela jsem je do sebemenších detailů a přiváděla je k dokonalosti. Po čase jsem dávala přednost uzavírání se do svých světů před opravdovými lidmi a rodinou. Vysloužila jsem si tím doma přezdívku „Mimoň“ – protože jsem neustále létala v oblacích, zatímco jsem nevnímala okolní svět. Jednoho dne jsem si v obchodě koupila sešit, a popsala jeho stránky svým prvním příběhem. Nedokázala jsem se od psaní odtrhnout. Od té doby píši. Bylo mi 16 let, ale to jen co se opravdu několika-stránkové tvorby týká. Básně jsem psala už od svých 13.

Jsi spokojena se svými knížkami ?
Tyna- Myslím, že nespokojenost je důležitou součástí každého začátečníka i veterána, co se tohoto koníčku týká. Nespokojenost sama se sebou nás nutí utvářet svá díla k dokonalosti.

Skamarádila ses s nikým z Wattpadu ?
Tyna- Ano. Ale přátelství je pomíjivé. Ale pokud bych měla porovnávat, setkala jsem se zde více s lidmi, kteří utváří svou popularitu a pomyslné přátelství na lžích a intrikách. Znám jednoho uživatele, který získává své sledovatele tím, že rozdá pár hvězdiček a napíše pár kladných komentářů k práci těchto lidí. Ale je to jen trik, nic víc. Nikdy nic, z toho co chválí, nepřečetl, opakuje jedny a ty samé fráze. Chválu dokáže napsat každý, ale napsat svůj pravý názor je v tomto případě daleko důležitější. Proč? Pokud má člověk objektivní názor a druhá osoba jej přijme, dostane možnost se zlepšit a napravit své dosavadní chyby. Ale pokud si mezi sebou hodláme psát jen chválu i na dílo, které postrádá jakýkoli smysl, Wattpad se stane brzy zkázou pro nadějné spisovatele. Protože z pouhé chvály ještě nikdo ničeho nedosáhl, protože jak amatér rozpozná chyby tam, kde ještě není zralí je vypozorovat? A pokud nejmenovaný člověk chyby prostě nedokáže vypozorovat, sám je pouhým amatérem a pokud si podobného člověka zvolí někdo s opravdovým talentem za svůj vzor… Z mého pohledu je velmi smutné pozorovat podobné situace dnes a denně, proto jsem Wattpad opustila a kromě „Příručky“ zde žádnou tvorbu nezveřejňuji, ale i tak jsem se již setkala s lidmi, co se mě snaží kopírovat, aniž by vlastně tušili, o čem píšou.

Jak sis našla Wattpad ?
Tyna- Přes mou sestřenku. Věděla, že píši a ukázala mi Wattpad s tím, že zde můžu své příběhy zveřejňovat a dávat tím lidem možnost si je přečíst. Byl to pro mě jen pokus, zda se kniha bude číst, po pár dnech jsem ji stáhla z Wattpadu a poslala do nakladatelství.

Jaká je tvoje nejoblíbenější knížka ?
Tyna- Knížka? Jak by si člověk mohl vybrat pouze jedinou mezi tolika? Co to vzít jinak, Shakespeare, Medeiros, King, Lindgrenová, Rowlingová, Taylorová, Houcková, Paolini, Ward, Reber, Probstová,Jamesová, Ephronová, Stockettová, Štorch, Gaarder, Swift, Heitmann, Spyriová, Kryl, De Saint-Exupéry, Gornicková, Tolkien, atd. Mohla bych jmenovat do večera.

Jaké knížky se ty nelíbí ?
Tyna- Ty co jsou špatně napsané – postrádají emoce, plynulost a fantazii.

Jak dlouho tu jsi ?
Tyna- Netuším, asi 8 měsíců?

Ví někdo že píšeš knížky ? Tyna- Ano, ví to o mně každý. Jsou lidé, kteří mě znají jen díky tomu, že píši.

Máš blok ?
Tyna- Možná tak poznámkový blok. Ale na internetu ne.

Chtěla bys ses nějak pochlubit svými knížkami nebo knížkou ?
Tyna- Až bude mýt pevné desky tak ano.

Spolupracovala si s někým se psaný knížek ?
Tyna- Na Wattpadu jsem spolupracovala s mnoha začátečníky, ale i zaběhlejšími uživateli. Pomáhala jsem s detaily a podílela se na námětu. S pomáháním jsem skončila, protože mi to zabíralo mnoho času a nezbývalo mi ho moc pro vlastní tvorbu. Jinak se podílím na sepisování sbírky básní na rok 2016, tato sbírka by měla vyjít v prosinci. Patřím do (literárního) klubu básníků, jakožto nejmladší členka a pravidelně předčítáme na veřejnosti. Také každé pondělí vedu vlastní kroužek, kde lidem, kteří mají rádi mou tvorbu, předčítám vlastní povídky.

Co tě přivedlo k tomu napsat něco o 'Nevíš jak dal? Příručka pro začátečníky' ?
Tyna- Četla jsem pár náhodných děl zde na Wattpadu. Pokaždé jsem se snažila informovat a pomoci autorům s nejčastějšími chybami, ale po pár dnech jsem si uvědomila, že bude snadnější napsat příručku, kterou si může přečíst každý.

Jaký to byl pocit když si zveřejnila svou první knížku?
Tyna- Pocit plný očekávání.

Jaký máš životní cíl ?
Tyna- Co se psaní týká, tak jakmile dopíši svůj román, chci napsat fantasy knihu, kterou připravuji a vymýšlím už přes 2 roky. Spolupracuji na tom s dalšími pár lidmi, kteří mi pomáhají s tvorbou vzhledu postav, s tvorbou mapy a jazyka. Každá postava má vlastní specifický portrét a povahu, mapa celého světa je potřeba pro přesné výpočty (kolik dní potrvá cesta na koni nebo pěšky z jednoho města do jiného). Je to nový svět a ten potřebuje i specifické zákony, které má každý kmen naprosto odlišné.
Připravuješ nové knížky ? Tyna- Nepřipravuji. Výše zmíněná fantasy mi zabere, počítám 2 roky, než ji začnu psát, a protože se jedná o trilogii, bude trvat možná 6 let, než bude dopsaná. Mezi tím píši již také zmíněný román, který nechávám překládat do angličtiny.

Jaký to byl pocit dostat první hvězdičku?
Tyna- Příjemný pocit, že si někdo váží mé pomoci. Mnoho zdaru, vaše Dot

Rozhovory (Uzavřené)Место, где живут истории. Откройте их для себя