H7. Verhaaltjes

1K 45 12
                                    

De stukjes vanuit het heden gaan over de vakantie van Wolfs en zijn gezin. Na zoveel jaar keert hij terug naar Italie en verteld zijn dochters of denkt terug over zijn verblijf, ervaringen en waarom hij uiteindelijk er voor gekozen heeft om terug te gaan.
De stukjes vanuit het heden zullen vanaf nu schuin gedrukt staan. Opmerkingen en of tips zijn altijd welkom :)

Heden

'En ze leefden nog lang en gelukkig.' Las ik de laatste zin voor, gaapte en sloeg het kinderboek dicht. Vier open ogen staarde me aan. Het sprookje was afgelopen maar de meiden waren nog wakker. Nadat we in ons huisje waren aangekomen, hadden uitgeladen en gegeten, gingen de kinderen gelijk naar bed. Na zoals gewoonlijk even tegenstribbelen en tijdrekken lagen ze eindelijk in bed. Ik had ze beloofd om nog een verhaaltje voor te lezen met de hoop dat ze in slaap zouden vallen. Maar de tweeling was veel te enthousiast en te wakker om te slapen. Ik keek op toen de kamer deur zachtjes openging en hun moeder in de deur opening verscheen. 'slapen jullie nou nog niet.' vroeg ze verbaast en kwam wat verder de kamer. De meiden schudden hun hoofd en gingen recht op zitten. 'liggen.' Zei ik waarna de meiden gehoorzamend weer gingen. Het was al laat, bedtijd was al geweest en normaal lagen ze ook allang te slapen. Ik was moe na een hele dag rijden maar de meiden hadden nog zat energie en
'papa leest gewoon veel te spannend voor.' Knipoogde ik naar mijn vrouw. Ze lachte, kwam de kamer in en ging op de rand van een van een van de bedden zitten. Ze liet haar hand door het haar van haar dochter gaan en gaf een kus op haar voorhoofd. 'welterusten.' 'slaap lekker.' Mompelde Emma terug en trok de deken hoger op. Vervolgens liep ze naar Chloe toe en wenste ook haar goede nacht toe en gaf haar een zoen. 'ga je al slapen?' Fluisterde ik toen ze weer op me af kwam lopen. Ze knikte gaf me kort een kus op de mond en keek mij in de ogen aan. 'Ik ga al slapen ja. Kom je ook zo of blijf je voorlezen.' Grinnikte ze en liep de deur uit. Vlug greep ik haar arm en trok haar terug. 'Je laat me toch niet alleen met die twee. Ze zijn klaarwakker terwijl ik hier lezend in slaap zit te vallen.' Fluisterde ik protesterend. Ik hoorde gegiechel van de meisjes en ook rond haar mond stond een grote glimlach. 'moet je niet zo spannend voor lezen hé.' Met de nadruk op spannend. Het waren mijn eigen woorden. 'Je moet echt wat aan je voorleestechnieken doen. Bij mij slapen ze zo.' Wreef ze er nog even in en voordat ik nog wat kon zeggen wenste ze me welterusten en was de kamer uit gelopen.

Ik gaapte, keek naar de meiden die nog wakker waren en legde het boek naast me op de grond. 'Papa.' 'ssst, ga maar slapen.' 'Papa.' Probeerde Chloe weer. 'wat is er schat?' Chloe kwam overeind en greep naar haar knuffel die naast haar lag. 'wil je niet nog een verhaaltje voorlezen?' zette ze haar liefste ogen op. Ik schudde mijn hoofd. 'ah toe?' smeekte ook Emma. Ik zuchtte pakte het boek van de grond en bladerde door het boek opzoek naar een kort verhaaltje. Als ik een nieuw verhaal zou beginnen en als ik echt zo spannend voorlas dat ze niet konden slapen, zou het een lange avond worden. Na alle verhaaltjes twee keer langs geweest te zijn, sloeg ik het boek dicht. 'nee, het is te laat voor nu nog een verhaaltje. Er staan hier alleen maar lange verhalen in. Morgen.' Fluisterde ik en keek de meiden verontschuldigend aan. 'oké.' Humde ze in koor en sloten hun oogjes.

Net toen ik dacht dat ze allebei in slaap waren gevallen, zag ik Emma's ogen weer open gaan. 'papa?' 'ssst.' Suste ik weer. 'papa kan je zelf geen kort verhaaltje verzinnen? Je kan zo goed vertellen en ik kan toch nog niet slapen.' Ook Chloe 's ogen gingen weer open en keken mij vragend aan. Twijfelend keek ik van mijn horlige naar het dichte boek op de grond.

'Oké vooruit dan maar. Maar alleen als jullie hier na echt gaan slapen.' Ze knikten hevig en glimlachten breed. Ik stond op van mijn stoel en liep naar Emma haar bed toe. Emma maakte voor mij plaats en ik ging met mijn rug tegen de muur zitten. Uitnodigend hield ik de deken voor Chloe omhoog als vraag of ze er bij kwam liggen. Op haar bloten voetjes en haar knuffel konijn in haar ene hand kwam ze naar ons toe lopen. Ze kroop op het bed en ik trok haar dicht tegen me aan. 'Waar willen jullie dat papa over verteld?' Het bleef even stil. De meiden waren diep ingedachte op zoek naar een onderwerp. Ik vertelde wel eens vaker verhaaltjes en liet hun dan de onderwerpen kiezen. 'Italië.' Besloot Emma en Chloe knikte mee instemmend. Italië was vaak het onderwerp in mijn verhaaltjes. Ik wist er veel van, kon er zat over vertellen en mijn meiden interesseren zich er voor. Ik vond het een prima onderwerp. Ik vertelde graag mijn dochters over mijn tijd in Italië. Er is ontzettend veel gebeurd en ik heb ontzettend veel mee gemaakt. De meiden konden er uren naar luisteren en ook hun moeder vind het stiekem ook wel interessant.

'had ik dat verhaal wel eens verteld dat...' vroeg ik mezelf hardop af en schudde vervolgens mijn hoofd. 'nee volgens mij nog niet. Dan vertel ik dat.' Praatte ik in mezelf en keek mijn dochters glimlachend aan. 'Het begon allemaal een tijdje geleden. Voordat mama en papa getrouwd waren en papa nog in Italië woonde.' begon ik met vertellen en trok mijn meiden nog eens dicht tegen me aan.

Over de grens   Where stories live. Discover now