Samo Kapitol ti može omogućiti da dva puta iskusiš smrt vlastitog člana obitelji. Da je majčino tijelo čitavo, isto bi učinili. Angus mi je cijelu noć u snovima, kako jede dječja trupla iz arene, kako nas ganja s ostalim mutantima, kako me sam baca u arenu među koljače i u Rogu izobilja sam me kolje.

Trgnuo sam se u snu, u samu zoru. Osjetim kako se Orry migolji i mršti kraj mene, vjerojatno jer sam mu poremetio san. Samo je Cleave spavala u vreći. Guava nije bila tu, ali sam čuo njeno psovanje izvan zidova. "K vragu, zašto se ovo ne otvori kako treba." Mislio sam da je dobila neki sponzori. Polako sam izašao iz vreće i šapnuo na uho Orryu da spava. Izašao sam i vidio sam kako kutiju tableta pokušava otvoriti.

"Hej." zgrabim je za ruke, a ona se počne otimati. "Ostavi to, nije tvoje."

"Prokleti vi bili. Pet je dana prošlo, a ja sam pojela samo dva batka u ovoj areni."

"Potrudi se za batake, ako možeš." rečem i udarim ju snažno koljenom u trbuh. Odmaknula se i dalje držala za trbuh u pognutom položaju. Sreća što su tablete bile sad u mojim rukama.

"Zašto vama više ne šalju sponzore? Što ste učinili?" pita dok se polako uspravljala.

"Nismo ništa učinili."

"Niste? Vi ste krivi za sve ovo. Što se ono dogodilo u vašem Okrugu?"

Stisnem šaku i udarim je toliko jako da je pala na pod. Sam sam mogao vidjeti kako joj nos curi na lice. U Okrugu 10 se uvijek govorilo da se djevojčice ne udara, ali u areni je drugačije pravilo. Već tri desetljeća djevojke i djevojčice umiru na razne načine od muške ruke.

"Vas dvoje?" Okrenem se i vidim Cleave kako nas ljutito gleda. Sad po prvi put mogu vidjeti kako je tanka. "Stvarate nepotrebnu buku."

"Mislim da mi je slomio nos." Guava ustane dok je još krvarila. Zavrnula je majicu i na tamnoj koži joj se moglo vidjeti svako rebro. "Sreća pa mi nisi rebra slomio."

"Sreća pa se vidi da nisam." rečem.

"Idemo, sad." reče Cleave. "Mislim da ste privukli dovoljno neželjene pažnje.

Sigurno nitko nije ni bio raspoložen više za spavanje. Ušao sam u sklonište i našao Orrya kako polagano sklapa vreću. Dao sam mu ovaj put četiri tablete jer mu bljedilo nije nestajalo s lica. "Što se dogodilo?" pitao je tiho.

"Umalo ti je ukrala tablete." šapnem.

Spremali smo torbe, ali ubrzo smo čuli viku kako dolazi. Svi smo se ukočili i pogledali. Ustao sam sam i vidio krdo iz daljine kako trči prema nama. "Brzo, tamo." govorim. Zgrabim dječaka za ruku i pobjegnem koliko me noge nose. Trčali smo prema smjeru na kojem smo mislili da ih nema, ali ipak su dolazili sa svih strana.

Uspio sam ih nekoliko pogoditi s nožem u glavu, ali sam svaki put trebao otići po taj nož, što je bio velik rizik. Cleave ih je nekoliko uspjela pogoditi samostrelom, ali se trebala vratiti po strelicu, budući da ih je imala samo četiri. Od svih je Guava imala najkorisnije oružje. Srp je bilo kome mogla zabosti u glavu i riješila bi ih se.

Iako sam gađao u glavu, cigle bi rijetko koga ubile, samo bi ih ozlijedile. Morali smo mijenjati smjerove i nekako protrčati kroz krdo bez da nas uhvate. Nakon što smo zadnji put promijenili smjer, shvatili smo da smo opkoljeni sa svih strana. Krug u promjeru od trideset metara pomalo se smanjivao. Orry me odmah snažno zagrlio s leđa.

"Što sad?" pita Guava očajnim tonom.

"Ubij ih onoliko koliko možeš." rečem. "Ali ne možeš dalje od toga, gotovo je."

"Molim?" vrisne. "Ne, nije gotovo." Zatrči se u jednog i zabije mu srp u glavu, ali brzo vrisne i vrati se k nama.

"Je li te ugrizao?" pitam.

Igre gladi: KrvOnde as histórias ganham vida. Descobre agora