Nisam ni shvatio da sam uspio zaspati naslonjen na zid. Dok sam spavao, netko me pokrio vrećom za spavanje. Vidim da se Orry skupio uz mene što je više mogao i zaspao. Cleave je sada spavala u vreći, a Guava je stražarila s onim džepnim nožićem kojeg je Orry imao.

"Plakao je tijekom noći." reče.

"Zašto?"

"U snu. Ne znam zašto."

Pogledam ga kako još spava i čvrsto ga zagrlim. Mogao bi opet imati još jednu noćnu moru. Vidim kako Guava gleda nešto čudno, nešto kroz prozor. Okrećem se i vidim kako dron kruži u zraku, ali nema ništa na njemu. To je bio dron koji sam jučer ostavio na prozoru. Spuštam polako dječaka i ustajem da vidim što se događa. Dron lete dalje, a vidim dvoje djece crnih kosa i siva tena kako ga grabe u zraku i ubrzo nestaju, hihočeći se.

"Tko su oni?" pita Guava. "Nisu Karijeristi."

Znala je i ona da su Karijeristi viši, čak i oni najmlađi. "Okrug 3." rečem. Sjetim se svaki put kad su oni neku tehnološku psinu izveli. Sjetim se kako je njihov mentor pobijedio, ugradio bombe na brdo poviše kampa Karijerista i eksplozijom izazvao odron koji ih je zatrpao. Sad su uspjeli hakirati dronove, još jedna nevolja.

"Trebamo se o ovih paziti." rečem. Dvoje sićušne djece s glavom punom znanja su ipak prava nevolja. Možda se uspiju riješiti Karijerista prije nas.

Vidim da je sad Orry budan i zbunjeno nas gleda. "Ne boj se." čučnem i promrsim ga po kosi.

"Trica opet nešto izvodi?" pita Cleave. Vidim ju kako iz ruksaka vadi malu hladnjaču i otvara ju. "Jednom počnimo s doručkom." reče. Vrlo slatkim doručkom.

Svi smo se okupili oko hladnjače i pojeli po jedan batak. U kutiji ih je ostao još samo pet za nas četvero. Još sutra ćemo imati hranu, a kasnije ovisiti o milosti Igrotvoraca. Očekujem svaki tren da tlo počne podrhtavati i pobjegnemo iz zgrade.

"Bilo bi dobro pretražiti malo zgradu." reče Guava. "Sigurno mjesto ako opet one beštije uđu."

"Ne bi bilo dobro ići previsoko." reče Cleave. "Da se opet ne zatrese."

"Meni se čini sigurno ovdje." rečem. "I moglo bi ih biti više još gore."

"Možda bi bilo neko sigurnije mjesto gdje možemo bolje blokirati vrata. Vidjela sam kako ove beštije prevrću kamene blokove da nešto nađu, pa onda napadaju jednog od svojih i jedu ih jer su gladni."

"Zar se oni ne kreću po noći?" pita Cleave.

"Da, ima ih još više po noći. Tad su još luđi jer vide lošije. Ne bih vani bila po noći."

I bili su glasniji po noći, ali nisam ni smatrao da ih mrak izluđuje. Čini se da ih privlači svjetlo.

"Ja bih rado s Cleave pogledala gornje katove. Orry se čini još slab, a ovaj drugi mi se ne sviđa." pokaže u mene.

"Ne bih ni ja da mi dvanaestogodišnjakinja kuka cijelo vrijeme." nasmijem se.

"Imam četrnaest godina i ne izgledam puno mlađe."

"Tješi se." smijem se.

"Dobro vas dvoje." reče Cleave. "Ne trebaju nam dječje preprike. Guava i ja pogledat ćemo gornje katove, vas dvoje donje. Ako bude sumnjiva, uvijek imam samostrel."

Guava ju je pogledala sad sa strahom, a ja se nasmijem. Ipak nema prednost ni kad je Cleave u pitanju, osim ako se misli spustiti niz zid. Izvadim jednu tableticu željeza i dam Orryu da popije. Sad je bio dovoljno snažan da se može držati na nogama. Bljedilo s lica mu se nestalo.

Igre gladi: KrvWhere stories live. Discover now