İŞLENMİŞ GIDALAR

205 18 0
                                    

SAĞLIK KONUSUNDA BİLGİ

İşlenmiş gıdaların kansere bağlı olmasıyla birlikte, küresel başlıklar bir kez daha hazır gıdaların sağlık sonuçlarını sorgulamaktadır. Best Before kitabının yazarı Nicola Temple, tükettiğimiz bu yiyecekler için sıklıkla gözden kaçan ve sorgulamaya iten bir bağlam sunuyor.

İşlenmiş gıdalar; 2014’te gıda sahtekarlığı hakkında bir kitap için gıdayı manipüle ettiğimiz birçok yolu araştırmaya başladığımda, çamaşır suyuna batırılmış ve insanlara satılan çürüyen etten, üre, şampuan ve süt tozundan yapılmış sahte süte kadar korkunç aldatma hikayelerini gün ışığına çıkardım.

Bunlar at eti ile kıyaslandığında daha kötü görünüyordu. Bununla birlikte, eşit derecede endişe duyduğum şey, çoğumuzun az bildiği gıdaları işlediğimiz mükemmel yasal yollar hakkında öğrendiğim şeylerdi.

Bunlardan iki tanesi, peyniri zamanın bir kısmında olgunlaştıran enzimler ve kesilmiş meyveleri bir ay taze tutmak için patentli kimyasal maddeler. Bunlar bir sonraki kitabıma konu olabilir. Yinede, bu gıdaların bilimlerinin ve bağlamlarının evrimleştiğini anlayarak, işlenmiş gıdalar hakkında daha fazla bilgi edindim.

Ya da en azından hangi işlenmiş gıdaların uygun olup olmadığını ayırt etme yeteneğini sahip oldum. Kitap, gıda endüstrisinin gerçek yüzünü görmelerini sağlayacakken, işlenmiş gıdalar hakkında rasyonel bir tartışma başlatmak için bir fırsat haline geldi. Maddelere gelecek olursak;

1- Biz bin yıldır bu gıdaları işliyoruz

Atamalarımız, bir hayvandan aldığı eti, bir taş aletle dilimleyerek işleme soktu. Yaklaşık 2 milyon yıl önce (bu hala tartışılmaktadır) atalarımız ateşi kontrol etmeyi öğrendiler ve yiyecekleri işlemeye (pişirmeye) başladılar.

Aynı zamanda un yapmak için tahıl öğütmenin ilk kanıtı, İsrail’in Rift Vadisi’ndeki 23.000 yaşında olduğu tahmin edilen bir arkeolojik alandan geliyor. Yani tarımın başlangıcının gerisine dayanıyor. Yaklaşık 9000 yıl önce, insanlar kazılmış seramik parçalarında bulunan süt yağı kalıntılarının kanıtladığı evcil hayvanlarından süt yapmaya başladılar ve bu belki de daha o zamanda sütü işleyip peynir yaptığının küçük bir kanıtı.

Bununla birlikte Eski Mısır hiyeroglifleri ve 3500 yıl önceki ressamların tasvirleri ekmek yapıldığının bir kanıtıdır. Gelişmekte olan kültürlerin değişen taleplerini karşılamak için (muhtemelen daha iyi ve daha kötüsü için) bu eski işleme yöntemleriyle uğraştık.

Geçen yüzyılda, bu yöntemleri değiştirmek için kullandığımız araçlar o kadar karmaşık hale geldi ki, çok ileri gidip gitmediğimizi sorgulamamıza neden oldu. Ama belki de atalarımız kendilerine bu soruları, ilk kez açık ateşte et kahverengisini (Maillard reaksiyonu) gördüklerinde sordular.

(Maillard reaksiyonu:  Gıdaların ısı kaynağı ile temas eden kısımlarında gözlenen kahverengileşme ve lezzet artışına yol açan reaksiyon. 1910’lu yıllarda ilk defa keşfeden ve üzerinde çalışan louis-camille maillard‘ın anısına bu isim verilmiştir. )

2- İşlenmiş Gıdalar İnsanlığa Şekil Verdiler

İşlenmiş gıdalar ile olan uzun birlikteliğimiz bizlere bir canlı türü olarak şekil verdi. Atalarımız gıdaları işleyerek yemeği ve sindirmeyi daha kolay hale getirdiklerinde bu, daha güçsüz bir çeneye ve daha küçük dişlere sahip olan bireylerin yiyeceklerinden, ısırıkları daha güçlü akranlarıyla aynı miktarda besin maddesi alabilmelerini sağladı.

KİŞİSEL GELİŞİM Where stories live. Discover now