Тайната на добрите семейни отношения

17 0 1
                                    

    Всяко дете се ражда с определени темперамент, заложби и потенциал, затова родителите трябва да приемат детето си такова, каквото е, да му дават свобода на избор и късчета от реколтата на културната почва в семейството, само че тази културна почва трябва да бъде построена от цялото семейство. Когато семейството изгради културни и развлекателни традиции, децата започват да стават по-близки с родителите си и да споделят по-често с тях. Какво означава едно семейство да изгради културни традиции? Семейството може да измисли някакво средство за развлечения, като например всяка събота или неделя да сяда пред телевизора и да гледа ''Стани богат'', да играе настолни игри или да гледа семейни филми. Филмите на Дисни са много подходящи за това. На Бъдни вечер или на Коледа семейството да се събира с роднини и заедно да играят интересни игри - това е друг пример за изграждане на културни традиции. Майка и дъщеря да гледат заедно филми и после да ги обсъждат - това също е пример за изграждане на доверие и сигурност. Децата да се събират с братовчеди и да решават интелектуални тестове - още един пример. За празничната трапеза всеки да подготви по една мъдра мисъл на известна личност, някой да сложи цитатите в баницата, а вечер когато баницата бъде сервирана, всеки да си изтегли мисъл, да я прочете пред останалите и да се опита да отгатне на коя личност принадлежи - още едно полезно и одухотворяващо занимание. Тези занимания са хем полезни, хем развлекателни. По този начин семейството става по-сплотено.

Родителите трябва да оставят детето да расте плавно, а не да го държат в калъп, да бъдат свръхвзискателни и изведнъж да очакват от него да напусне гнездото. Идва един момент, в който този калъп става прекалено тесен и неудобен не само за детето, но и за родителите, защото детето започва да търси съчувствие в интернет пространството и външния свят, а родителите започват да обвиняват себе си за това, че се стараят да вкарат детето в определени канони, но не успяват.

Когато родителите са свръхвзискателни, детето започва да търси топлина и разбиране в интернет пространството и външния свят. То става уязвимо към жестокостта на външния свят и се превръща в мишена на измамници - педофили, изнасилвачи, убийци и какво ли още не. Когато родителите не дават топлина и когато в едно семейство липсва тази културна почва на интереси, за която говорих, тогава в света на детето настъпва един момент, в който то излиза от детския си свят и започва да крачи из ''студените води''. Това е, защото родителите не са му позволили да порасне плавно и то изведнъж се нахвърля в ''студените води'', където е светът на възрастните. В такъв случай детето се изправя пред предизвикателства, от които може да пострада жестоко. За да се измъкне от ''студените води'', детето трябва да се върне на плиткото, където са нормалните детски и тийнейджърски неща. Има деца и тийнейджъри, които обичат да спортуват. За тях ще бъде добре да започнат отново да спортуват, защото спортът е лекарство. Други обичат да рисуват, а изкуството е голям цяр. Всеки човек трябва да си изгради собствен свят, в който да се чувства добре. Това важи най-вече за т.н. емпати и силно чувствителни хора. Не че такива хора не могат да си намерят среда, в която да се впишат, но те са прекалено чувствителни към вибрациите на хората и непрекъснато смучат негативните енергии, които витаят в атмосферата около тях. Такива хора е добре да прекарват колкото се може повече време сами, сред природата и в зоопарка. Това са интроверти, които живеят във въображението си не защото не обичат хората и не ги разбират, а защото самите те често са неразбрани. 

Astrology is a mirror to the soulWhere stories live. Discover now