Music

44 1 0
                                    

Това е кантата. Кантатата принадлежи към вокално-инструменталните жанрове в музиката, докато балетът и оперетата принадлежат към музикално-сценичните. Наричат се вокално-инструментални, защото включват както мелодия, така и пеене. Знаете, че вокалистът в една група е този, който пее, а мелодията, която не е съпроводена от пеене, се нарича ''инструментал''.

Вокално-инструменталните произведения са характерни за камерната музика. Тя се разделя на вокална и инструментална. 

Балетът и оперетата са музикално-сценични произведения, защото включват както представяне на сцена, така и пеене. Театърът и танцът са сценични изкуства именно защото включват представяне на сцена. Оперетата има комичен характер. 

Изобразителното изкуство и фотографията спадат към визуалните изкуства, защото чрез тях пресъздаваме заобикалящия ни свят. Докато рисуваме, ние използваме зрението си, т.е. тук имаме нещо нагледно, което бива пресъздадено чрез визуалните ни възприятия. 

Интериорният, модният и графичният дизайн спадат към приложните изкуства, защото чрез тях създаваме нещо, което ни е жизнено необходимо и е част от нашата рутина. Дрехите служат, за да ни топлят. Вътрешното обзавеждане на един дом предразполага към усещане за комфорт и задоволяване на потребностите ни. Графичният дизайн се занимава с рисуване на логота и намира голямо приложение в индустриалния и дигиталния свят. 



Полката е чешки танц, който произхожда от Бохемия. Чехия се разделя на Бохемия и Моравия. Той е жив, раздвижен, в проста форма и с двувременен метрум. 



Рондо форма - Една музикална тема се повтаря минимум три пъти, като основната тема трябва да се редува с други. Ако обозначим основната тема с главно ''A'', схемата би изглеждала по следните начини:

— A B A C A 

— A B A C A B A

— A B A C A D A

''Турски марш'' на Моцарт е в рондо форма. Забележете как основната мелодия се повтаря по няколко пъти и се редува с други мелодии. 




Характерен за сонатата е контрастът. Това го усетих в ''Лунната соната''. Забележете как в началото мелодията звучи по един лежерен и меланхоличен начин, а после се променя коренно - от бавна и меланхолична към раздвижена и весела. 

Също като луната, която образува приливи и отливи, която е светеща на нощно небе, която променя настроения, ''Лунната соната'' прелива от бавна и меланхолична към раздвижена и весела. Нали помните как Ема, Рики и Клео губеха съзнание по време на пълнолуние? Luna Lovegood дължи името си на това, че е ексцентрична. Луната е символ на лудостта и смяната на настроения. Причината, поради която Раците са толкова всмукващи енергиите на хората и променящи настроенията си, е това, че са деца на Луната. Луната образува приливите и отливите в техните настроения и чувства.





''Канкан'' е на Офенбах. 




''Маршът на Радецки'' е на Йохан Щраус (баща). 

Astrology is a mirror to the soulWhere stories live. Discover now