Nanowrimo

764 52 11
                                    

Ovo mi je drugi put da sudjelujem u ovakvom natječaju i mogu vam reći da sam iscrpljena. U zadnjih 28 dana sam uspjela napisati 46000 riječi. Mogu vam vam još nabrojati zdravstvene probleme koji su me potrefili, stres, škola i još sam ovaj mjesec trebala upisati se u autoškolu, što mi je dodalo još jedan stres.

Svaki dan se sjetim, trebam ovo, trebam ono, pa se si ostavim vremena za pisanje od devet do ponoći i trudim se napisati barem tisuću riječi, a prosjek bi trebao biti tisuću i šesto na dan. Meni su ostale još četiri tisuće koje moram napisati za dva dana. I naravno, uhvati me blokada, pa pišem, pa brišem, pa opet pišem da napokon ispadne kako treba. Kad za nekoliko mjeseci pročitam, vjerojatno ću se posramiti sama sebe.

A što je Nanowrimo? To je spisateljski natječaj utemeljen još 1999, a Hrvatska mu se pridružila još prije dvije godine. Cilj je registrirati se, napisati datum rođenja, odabrati regiju, napraviti svoju novelu i početi pisati. Naravno, trebate napisati najmanje 50000 riječi do kraja studenoga, a održava se svake godine u studenome. Imate još svoj mali inbox u kojem vas pisci ohrabruju ili vam utjeraju strah u kosti kao Jim Butcher (kojem prezime savršeno odgovara). I imate forume na kojima možete raspravljati o raznim temama.

Naravno, ako se želite regsitrirati, odaberite svoju državu kao svoju regiju, gdje se osim vaših broja riječi, zbraja i broj svih riječi koje su članovi te regije napisali. Hrvatska je ove godine prešla milijun, a imali smo preko šesto članova i imamo već dva pobjednika.

Osim Nanowrimo imate i Campnano u koji se održava svakog četvrtog i sedmog mjeseca u godini.u kojem sami odaberete broj riječi i smjestu vas u kamp sa članovima koji odgovaraju vašoj dobi, interesima, temi kojoj pišete i drugim stvarima. Campnano preporučujem onima koji još idu u školu u sedmom mjesecu.

Za Nanowrimo i Campnano moraš imati najmanje trinaest godina. Oni mlađi se mogu učlaniti u Nanowrimo Young writers program.

Zašto vam ovo preporučujem? Da vidite s čime ćete se boriti kad jednog dana postanete profesionalni pisac.

Savjeti za pisceWhere stories live. Discover now