Što ako ne valja?

539 45 5
                                    


Sigurno su se mnogi našli u ovoj vrlo neugodnoj situaciji kad su došli na ovu stranicu. Sigurno se svatko registrira s velikim ponosom i nadom da će stvoriti neko veliko djelo. Svi umjetnici su na neki način stvaratelji i vrlo ponosni na svoju kreaturu te s velikom osjetljivošću prihvaćaju kritiku. 

Vjerojatno su mnogi s velikim uzbuđenjem pisali, postavljali poglavlja, dostigli određen broj fanova, podigli svoje samopouzdanje i odjednom dolazi onaj koji ruši sve i kaže ne valja. Osjećate se kao da vas je netko lopatom opalio po glavi, uzbuđenje i samopouzdanje odjednom splasne, a trebale su godine da ga izgradite. Što sad? Evo nekoliko savjeta.

Neka pravila nije toliko teško slijediti.

U ovo ubrajamo gramatiku, dijalog i žanr. Nije nikome gramatika savršena, čak ni onim najboljima, zato postoje lektori i korektori, ali u ovo doba nema isprike da drugima krvave oči zbog gramatičkih grešaka. U Wordu možete instalirati proofread tool ili koristiti hascheck alat online. Proofread će vam ispravljati greške dok pišete, a hascheck će vam ispraviti sve greške odjednom. To je par minuta posla i ne trebate se vraćati na početak da bi sve ispravili.

Za dijalog sam već pisala kako se piše, treba vam samo nekoliko minuta da pročitate i ne dugo da ispravite (osim ako ste već stavili što poglavlja). Naravno dijalog se razlikuje ako pišete igrokaz ili dramu.

Što se tiče žanra (molim da ne započinjete dramu oko ovoga), njih možete odrediti tako da pročitate pravila wattpada, ja sam već pisala o tri, ali oni su to napisali mnogo sažetije. Ako vidite da vam se priča može pribrojiti u više njih, odredite jedan, samo da odgovara. Imajte na umu da svaki žanr mora imati radnju osim random, non-fiction i poetry (non-fiction i poetry mogu imati radnju, samo imaju svoje posebne kategorije).

Ne brišite

Možda bi se mnogi odmah pokupili, zabili u kut i plakali, ako tako nikad niste riješili nijedan problem. Što god postavite, vjerojatno ćete brzo imati svoj fandom (mrzim tu riječ) i pišite radi njih, samo popravite one greške koje možete, drugi će vas doživjeti profesionalnijima i zrelijima.

Osim toga kako se popravlja pisanje? Pisanjem, tako je.

Nitko se nije rodio naučen

Ovo je meni mama uvijek govorila, samo što se ticalo plivanja, a ne pisanja. Ni oni najbolji nisu oduvijek dobro pisali. Imali su oni svoje momente kad su bili grozni. Koliko god drugi imali talenta, neće dobro pisati ako se drže samo početka. Ja imam više vještine nego talenta, neki vjerojatno imaju više talenta od mene, a ne vještine, a imam svoje radove koji su stari po nekoliko godina i grozni. Devet godina iskustva mi je trebalo da se dovedem u tu poziciju da nekome mogu dati savjet.

Čitajte

Ne morate čitati tri do pet knjiga dnevno, to je bila samo moja preporuka, ali što više pročitate, to ćete brže napredovati, zato mnogi mladi talenti su sami zaslužni za svoj uspjeh, više rada nego talenta. Nije za sve sreća bila zaslužna.

Pokušajte saznati u čemu je problem

Netko ima problema s radnjom, netko s opisima, netko s karakterizacijom likova, a netko s gramatikom. Ako ste disleksični, trebat će vam tuđa pomoć jer neki ne vide ni slova na tipkovnici kako treba.

Napredak traje godinama

Da, nitko puno ni ne napreduje nakon godine dana, kad prođe nekoliko godina sami sebi ćete se smijati i zacrvenit ćete se kad pročitate svoj prvi rad. Doduše, ja nisam počela objavljivati na internetu sve do prije pet godina, ali nisu ni te bile dobre. Čuvara sam objavila prije tri godine i nije baš najbolja, a Deveti milenij je zahtijevao jedan dobar popravak da bi valjao.

Savjeti za pisceWhere stories live. Discover now