Poboljšanje

1.1K 85 57
                                    

Sad sam primijetila da je jedna cura izbrisala sve svoje radove jer je smatrala da lošije piše od drugih, drugim riječima, izgubila je samopouzdanje jer je vidjela da drugi imaju bolje ideje od nje.

Iskreno, nitko od nas ne zna pisati u ovim godinama, ne znam ni ja, znam bolje dijeliti savjete nego pisati, makar se s tim bavila 10-13 godina i možda zauvijek ostane hobi. Da bi znali pisati, morate krvnički raditi dok ne iskusite Isusove muke. A za one koji su objavili knjige s 10-12 godina, imam im nešto reći. Lakše je objaviti knjigu dok ti mama i tata imaju para i plaćaju ti izdavače, nego kad odrasteš i boriš se s izdavačkim kućama.

Ono što je najbitnije za poboljšanje jest čitanje. Najbolje bi bilo početi od malih nogu. Stephnen King je rekao da pisac svaki dan mora čitati četiri do šest sati, inače nikad neće biti dobar pisac. Za ove mlađe preporučujem da bar pročitaju 3-5 knjiga tjedno. Čitanjem vam se razvija vokabular i lakše se izražavate.

Druga najbitnija stavka jest, pišite svaki dan, barem jednu stranicu ili jedan sat. Ako previše preskačete, izgubit ćete motivaciju. Pišite sve dok vas ne zadesi spisateljska blokada i otpadne vam mozak. To sam ja doživjela stotinjak puta, čitajte što pišete, maknite sa strane na nekoliko mjeseci, zatim opet pročitajte i vidite jeste li otad napredovali.

Treće, pišite kratke priče, ne morate ih nikome pokazivati, možete ih odmah baciti u smeće kad završite, ali se ipak trudite na njima. Tako najbolje razvijate ideje.

Četvrto, sudjelujte na spisateljskim natječajima.

Peto, trud je važniji od talenta. Talent ili imaš ili nemaš, ali pisanje je vještina koja se može uvježbati. Kao što je Nikola Tesla rekao; 95% truda, 5% talenta.

Šesto, imajte uza se literaturu koja je preporučena piscima koji se žele poboljšati, preporučam od Josipa Novakovića Radionicu pisanja fikcije, pravopisni priručnik i riječnik Hrvatskih riječi ili na kojem već jeziku pišete.

Sedmo, istražujte.

Osmo, slušajte ispirirajuću glazbu i gledate filmove.

Deveto, bez cigara, alkohola i droga. Samo šteti mozgu.

Deseto, ugasite internet kad pišete.

Savjeti za pisceOnde histórias criam vida. Descubra agora