Mjesto i vrijeme

1.1K 79 1
                                    

Mjesto i vrijeme su jedan od najvažnijih elemenata u pričama. Nije dovoljno da priča ima grad i i sela, treba imati ime grada ili sela. Naravno može biti izmišljeno mjesto, za to je potrebno manje istraživanja.

Također priča mora imati neko određeno vrijeme. Poptpuno je apsurdno ako jedan djevojka ima iPhone, a koristi vodu iz bunara. Kakvo je to vrijeme kad ima struje, a nema kanalizacije?

Koje god mjesto i vrijeme odaberete, morate istražiti, da ne bi bilo katastrofalnih pogrešaka, morate istražiti kulturu mjesta, klimu, Zemljopisno položaj i važne događaje. Tako i u određeno vrijeme, kakav je bio autoritet, kakva je bila tehnologija, ekonomija, moda, zakonodavstvo. Npr. možete otići u davna vremena kad su se ljudi vješali zbog krađe i kad se žene nisu obrazovale, kad još nije bilo tiskarskog stroja i pisalo se perom ili se palile vještice, što god odaberete, morate znati sve o tom vremenu, modi i kulturi, nije samo potrebno znati da je prijevozno sredstvo bio konj, a da su žene nosile duge suknje.

Npr: U Pekingu ne možete imati obitelj sa sedmero djece, u Saudijskoj Arabiji ne možete imati ženu koja vozi, glasa i nosi minice, u Sj. Koreji ne možete imati misnu povorku. Zašto? Istražite i saznajte.

Savjeti za pisceWhere stories live. Discover now