Kritike

1.8K 105 10
                                    

Mislim da je najbolje je prvo naučiti kako se nositi s kritikama jer se očito s njima ne zna nositi velika većina. Uzvratiti na kritiku s uvredom je najgori početak, to dokazuje da nemate više od 11 godina ili da ste vrlo nezreli i umišljeni. Oni koji očekuju kad da ih se non stop hvali i svi im ližu dupe, najbolje da uopće ni ne pišu. Isto vrijedi i za one koji bi pokrenuli treći svjetski rat kad bi im netko napomenuo da su na par mjesta zamijenili č i ć.

Npr. mene je jedan klinac zbog kritike optužio za hakiranje stranice.

Pisci, pogotovo mladi moraju shvatiti da je kritičar prijatelj, a ne neprijatelj. Ako vam netko napomene da vam radnja nema smisla, da vam je lik monoton i površan ili da iPhonea nije bilo 1999., ne znači da vas osuđuje nego savjetuje. Kritike mogu biti oštre i blage. Zavisi od karaktera osobe, ali koliko god oštre bile, mogu biti i opravdane. Napiše li vam netko da je priča katastrofa, ne optužujte ga da je ljubomoran kao osmogodišnje dijete, nego pitajte razloge. Za početnike popis može biti prilično dugačak. Nekad i kritičar može biti u krivu pa ga ispravite. Ako vam ne da razlog izbrišite ga.

Naravno, treba znati razlikovati kritiku od uvrede. Ako vam netko napiše: Joj kako ti je priča glupa, a i ti glupa, luda i retardirana, odmah komentar izbrišite. Bolje ni ne uzvraćajte, pogotovo mu ne pišite da je ljubomoran, vaše svađe ne trebaju biti popularnije od priče. Ako je svađa potrebna, posvađajte se u inboxu, vjerujte mi, drugi ih ne žele vidjeti.

Savjeti za pisceWhere stories live. Discover now