Kriminalistika

341 25 3
                                    


Na ovoj stranici nema pravu kategoriju iako bi ju neki svrstali u Mystery, ali ta kategorija je vezana obično za istraživanje nečega. Iako je u kriminalističkom romanu glavna tema istraga zločina, ne mora nužno biti, uz kriminalistički roman je uvijek vezana kriminalna aktivnost.

U krimi romanima možete imati tri tipa glavnih likova; žrtva (koja je u neku ruku istraživač), policajac (ili istraživač s drugim zanimanjem) i zločinac. Svi od ovih likova su nužno u romanu i moraju biti dobro razrađeni.

Istraživanje je važno za razradu likova, za zločin i istragu zločina. Ovaj put se manite kriminalističkih serija i mnogim filmova. Ako mislite da je u tim serijama sve vjerodostojno, znajte da u stvarnosti žene na sceni zločina se ne mogu razbacivati s kosom uokolo, nego ju moraju vezati u rep. Isto tako ne mogu pokazivati svoj novi lak na nokte, nego moraju imati rukavice. Isto važni i za laboratorij, naočale, kosa vezana, rukavice, kuta, a nekad i maska na nosu.

Kad je riječ o žrtvi i zločinu, morate znati kako taj zločin koji ste odabrali djeluje na nju i kako je došlo do tog zločina. Žrtva je silovana? Kako to djeluje na nju i njenu obitelj, ne samo psihički, nego i fizički. Nije dovoljno znati da ženska može ostat trudna i dobit sidu. Kako na majku djeluje kad joj kćer nestane, što će majka poduzeti i je li zapravo bilo znakova koje nije primijetila.

Kad je riječ o detektivu i istraživaču, njegov način razmišljanja se razlikuje od ostalih zbog profesije. Tu su važni detalji i opisi koje zapaža, sitnice koje njemu mogu značiti, sumnjivi predmeti na koje obraća pažnju, opažanja u ponašanju ljudi i njihove riječi. Čovjek koji će prepoznati male znakove koje nitko neće.

Važan je i zločinac. Prvo treba znati kako razmišlja lopov, kako švercer, diler, a kako ubojica. Ne možete za zločinca imati idiota koji im prođe kroz prste sto puta. Prvo treba dobro upoznati zločin koji ste odabrali, a kasnije po njemu razraditi lika kod kojeg su najvažnije akcije. Svaki potez koji će zločinac učiniti mora biti dobro promišljen, koga će ukloniti, koga će zadržati, kome će vjerovati, gdje će pobjeći kad mu je policija za petama, koje će uređaje koristiti kad ga cijela država traži. Ako netko slobodno pegla svoju karticu i bez brige koristi mobitel dok mu je policija za petama, znajte da ste napisali sranje.

Ono što je važno jest oprema kojom se koriste. Kako se oružje, koristi, laboratorijska oprema, uređaji za istraživanje zločina. Nije dovoljno znati da na pištolju imate samo okidač i da se u laboratoriju samo koristi epruveta. Ako vam junak cijeli roman puca iz pištolja bez da ga je napunio ili očistio, vjerojatno nemate pojma o oružju.

Savjeti za pisceWhere stories live. Discover now