Fantazija

554 38 7
                                    

Mislim da vam ne trebam govoriti što spada u ovu vrstu jer smo mnoge knjige pročitali i filmove pogledali na ovu temu. Samo ću dati primjer za neke koji ne znaju, ali ne znam što oni rade ovdje. Primjer: vještice, vampiri, vilenjaci, vukodlaci, čarolija.

Kod fantazije je najvažnije istraživanje jer rijetko ćete doći do originalne ideje ako ne istražujete.  Svi dobri pisci fantazije su istraživali. Istražujte o bićima kojima ćete pisati jer ćete tako najbolje doći do originalne ideje jer nikome ideje ne ulaze sama od sebe u glavu, možda Gilgamešu pošto je to najstarije književno djelo ikad zabilježeno.

Ako ćete pisati o vampirima, istražujte o vampirima, ako ćete pisati o nekoj legendi o kojoj nema mnogo informacija, istražite o elementima koji se bilježe za tu legendu kao o vremenu u kojem se legenda događa i plemenu ili stanovništvu koje je vezano za tu legendu.

Što se tiče religijskih tekstova i oni spadaju pod ovu vrstu. Ako želite napisati bolju priču o Isusu, Mojsiju, Budi ili Konfuciju na svoj način. Zašto? Jer se još ne zna jesu li ti ljudi postojali (za neke se zna, ali ne za sve), a pogotovo njihova čuda i uvjerenja nisu dokazana. Pošto je religija vrlo osjetljiva tema i mnogima vrlo znači, moraš biti vrlo upoznata s religijskim tekstovima (a vjerujte mi, svaka religija ih ima mnogo) skoro kao teolog i ne pisati budalaštine. Moraš dobro pročitati sve tekstove, prihvaćene i neprihvaćene u kanonu i shvatiti zašto mnogi nisu prihvaćeni. Također se moraš upoznati s dominacijama i shvatiti zašto su se odvojili, zašto imaju drugačija pravila, a drže se istih tekstova.

Vjerovali ili ne, o Isusu je napisano osamdeset evanđelja, a samo su četiri prihvaćena i skoro svaki priča svoju priču.


Savjeti za pisceTempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang