Persej i Andromeda

556 11 0
                                    

Posle dugog putovanja Persej stiže u Kefejevo kraljevstvo, koje se nalazilo u Etiopiji, na obali Okeana. Tamo, na steni, kraj same morske obale, on ugleda prekrasnu Andromedu, kćer kralja Kefeja, koja beše prikovana za stenu. Ona je morala da iskupi krivicu svoje majke Kasiopeje, koja je jednom rasrdila morske nimfe. Ponoseći se svojom lepotom, ona je rekla za sebe da je najlepša na svetu. Rasrđene nimfe tad zamoliše boga Posejdona da kazni Kefeja i samu Kasiopeju. Posejdon se odazva toj molbi i pozva čudovište koje je ličilo na džinovsku ribu. To čudovište ispliva iz morskih dubina i poče da pustoši Kefejevu zemlju. Kefejevo kraljevstvo se ispuni plačem i jaucima i Kefej se najzad obrati Zevsovom proroku Amonu koji se nalazio u oazi Libijske pustinje. Upita ga Kefej kako da se izbavi od te nesreće. Prorok mu ovako odgovori:

- Daj svoju kćer Andromedu čudovištu da je rastrgne i tada će prestati Posejdonova kazna.

Kad je narod saznao za prorokov odgovor, naterao je kralja da prikuje Andromedu za stenu kraj mora. Bleda od užasa Andromeda je stajala u podnožju stene u teškim okovima i s neopisivim strahom gledala u more, očekujući da se svakog trenutka pojavi čudovište i da je rastrgne. Suze su joj se kotrljale niz obraze; užas ju je obuzimao pri pomisli na to da mora da umre u cvetu prelepe mladosti, puna snage, ne okusivši životne radosti.

Eto nju je i ugledao Persej. Da morski vetar nije rasplitao njenu kosu i da iz njenih prekrasnih očiju nisu padale suze – on bi pomislio da je to divni kip od belog paroskog mramor. Mladi heroj ju je s divljenjem posmatrao i u njegovom srcu rasplamsa snažno osećanje ljubavi prema Andromedi. On se brzo spusti do nje, i ljubazno je upita:

- O, reci mi, prekrasna devojko, čija je ovo zemlja. Reci mi svoje ime! Reci mi zašto si prikovana ovde uz stenu!

Andromeda mu tad ispriča zbog čije krivice mora da strada. Prekrasna devojka ne želi da heroj pomisli kako ona sad iskupljuje svoju krivicu. Ona još ne beše završila svoju priču, kad moraska pučina poče da buči usred besnih talasa i ukaza se čudovište. Ono visoko podiže glavu s razjapljenim ogromnim čeljustima. Videvši to, Andromeda vrisnu od užasa. Izbezumljeni od jada, na obalu dotrčaše Kefej i Kasiopeja. Oni gorko plaču grleć kćer jer misle da joj nema spasa.

Videvši to, Zevsov sin Persej reče:

- Imaćete dosta vremena da lijete suze, a malo ima vremena za spasenje vaše kćeri. Ja sam Zevsov sin Persej, koji je ubio zmijama obavijenu gorgonu Meduzu. Dajte mi za ženu vašu kćer Andromedu i ja ću je spasti.

Kefej i Kasiopeja su s radošću pristali. Oni su bili spremni da učine sve za spas svoje kćeri. Kefej mu čak obeća celo kraljevstvo u miraz, samo neka spase Andromedu. Čudovište je već blizu. Ono se brzo približava steni, sekući širokim prsima talase poput lađe koja juri po talasima kao na krilima od zamaha vesala snažnih mladih veslača. Čudovište nije bilo dalje no na domak strele kad je Persej uzleteo visoko u vazduh.

Persejeva senka je pala u more i čudovište jarosno jurnu na herojevu senku

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Persejeva senka je pala u more i čudovište jarosno jurnu na herojevu senku. Persej s visine baci na čudovište savijen mač, koji se zari duboko u leđa čudovištu. Čim je neman osetila tešku ranu, visoko se podigla na talasima; ona se koprca u moru kao divlja svinja, koju je s besnim lavežom okružio čopor pasa. Čas nestaje duboko u vodi, čas se opet pojavljuje na površini. Svojim ribljim repom ona besno udara po vodi i hiljadu kapljica prska do samih vrhova obalskih stena. More se pokrilo penom. Razjapivši čeljust, čudovište se tad baca na Perseja, ali on brzinom laste uzleće svojim krilatim sandalama i s visine mu nanosi udarac za udarcem. Iz čeljusti smrtno ranjenog čudovišta šiknuše krv i vida.

Persejeve krilate sandale su se nakvasile i heroja jedva održavaju u vazduhu. Snažni Danajin sin brzo je pojurio prema steni, koja se izdizala iz mora, uhvatio je levom rukom i tri puta zario mač u široke grudi čudovišta. Tako se završila užasna borba. Radosni klici dopiru s obale. Svi slave moćnog heroja. Skidaju se okovi s prekrasne Andromede, pa, slaveći pobedu, Persej vodi Andromedu u dvorac njenog oca Kefeja.

.....................................................................................................................................

Sledeći deo - Persejeva svadba

.....................................................................................................................................

~ 21.05.2019. ~

Legende i mitovi stare GrčkeWhere stories live. Discover now