Pigmalion

254 14 0
                                    

Afrodita daruje sreću onom ko joj verno služi. Tako je ona usrećila i Pigmaliona, velikog kiparskog umetnika. Pigmalion je mrzeo žene i živeo usamljeno, izbegavajući brak. Jednom je napravio od bleštavo bele slonovače kip devojke neobične lepote. Taj je kip stajao u umetnikovoj radionici kao živ. Izgledalo je da diše, da će se istog trenutka pokrenuti, poći i progovoriti. Umetnik se satima divio svom delu i najzad zavoleo kip koji beše sam stvorio. On mu je poklanjao dragocene ogrlice, grivne i mindjuše, oblačio ga u raskošne haljine, a glavu mu ukrašavao vencima od cveća.

Pigmalon je često šaputao:

- O, kad bi ti bila živa i kad bi mogla da odgovaraš na moje reči, o, kako bih tad bio srećan!

Ali kip je bio nem.

Nastupili su praznici u čast boginje Afrodite. Pigmalion prinese boginji ljubavi na žrtvenik belo tele s pozlaćenim rogovima. On pruži prema boginji ruke i moleći je prošaputa:

- O, večni bogovi, i ti, zlatna Afrodito! Ako možete da date sve onome koji vas moli, dajte mi ženu onako lepu kao što je kip devojke koju sam izvajao.

Pigmalon se nije usudjivao da moli bogove da ožive kip jer se bojao da bi to moglo da razgnevi Olimpljane. Plamen na žrtveniku tad jako zasvetle pred likom boginje ljubavi Afrodite. Boginja kao da je time htela da Pigmalionu da znak da su bogovi uslišili njegovu molbu.

Umetnik se vratio kući. Prišao je kipu i, o sreće, o radosti – kip je oživeo: srce mu kuca, u očima mu blista život. Tako je Pigmalionu boginja Afrodita dala ženu lepoticu.

................................................................................................................................................................

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

.....................................................................................................................................

Sledeći deo - Narcis

.....................................................................................................................................

~ 19.05.2018. ~

Legende i mitovi stare GrčkeWhere stories live. Discover now