Erisihton

132 15 0
                                    


Boginja Demetra nije kaznila samo skitskog kralja Linha; kaznila je i tesalijskog kralja Erisihtona. On je bio nadmen i nečastan i nikad nije prinosio žrtve bogovima. U svojoj nečasnosti on se čak usudio da na drzak način uvredi veliku boginju Demetru. Jednom prilikom je rešio da u svetoj Demetrinoj šumi saseče stoletni hrast, boravište jedne drijade, ljubimice same Demetre. Erisihtona u tome ništa nije moglo da spreči.

- Ja bih taj hrast sasekao i kad bi pripadao boginji Demetri, a ne samo njenoj ljubimici, - rekao je Erisihton.

Erisihton uze iz sluginih ruku sekiru i duboko je zari u stablo. Strašan jauk se razleže iz hrasta i iz njegove kore šiknu krv. Pred hrastom su stajale zabezeknute kraljeve sluge. Jedan od njih se usudi da ga u tome spreči, ali rasrđeni Erisihton ubi slugu i povika:

- Evo ti nagrade za pokornost bogovima!

Erisigton saseče stoletni hrast. Hrast pade na zemlju sa šumom sličnim jauku i umre drijada koja je živela u njemu.

Obukavši tamne haljine, drijade iz svete šume odoše boginji Demetri i zamoliše je da kazni Erisihtona, koji je ubio njihovu dragu drugaricu. Demetra se rasrdi i posla po boginju gladi. Drijada koju je Demetra poslala svojim kolima, u koja su bili upregnuti krilai zmajevi – brzo odjuri u zemlju Skita, na planinu Kavkaz, a tamo, na besplodnoj planini, nađe boginju gladi, upalih očiju, bledu, raščupane kose, grube kože, koja je pokrivala same kosti. Poslanica saopšti Demetrinu volju boginji gladi i ona se povinova toj naredbi.

Boginja gladi se tad pojavi u Erisihtonovom domu i udahnu mu neutoljivu glad, koja mu sagorevaše svu utrobu. Što god je Erisihton više jeo, muke od gladi su bivale sve veće i jače. Sve svoje bogatstvo on utroši na mnogobrojna jela, koja su sve jače budila u Erisihtonu nezasitu, mračnu glad. Najzad, ostade mu samo kći. Da bi dobio novac da se najede, on prodade svoju rođenu kćer. No, njegova kći dobila je od boga Posejdona dar da prima lik koji želi pa se, pretvarajući se u pticu, konja ili kravu, svaki put oslobađala od onih koji su je kupovali. Erisihton je više puta prodavao svoju kćer, ali ipak nije bilo dovoljno novaca što ih je dobijao od tih prodaja, jer ga je glad mučila sve jače i jače, te su njegove muke bile sve teže i teže.

Najzad, on poče zubima da kida svoje telo i umre u užasnim mukama.

.....................................................................................................................................

Sledeći deo - Noć, Mesec, Zora i Sunce  

.....................................................................................................................................  

~ 23.07.2018. ~

Legende i mitovi stare GrčkeWhere stories live. Discover now