Zeto i Amfion

61 7 0
                                    


U gradu Tebi živela je kći rečnog boga Asopa, Antiopa. Gromovnik Zevs zaljubi se u nju. Antiopa je rodila dva blizanca i dala im imena Zeto i Amfion. Plašeći se očevog gneva što je tajno stupila u brak sa Zevsom, Antiopa stavi svoje male sinove u košaru i odnese ih u planine. Bila je ubeđena da Zevs neće dopustiti da njegovi sinovi stradaju. I zaista, Zevs se pobrinu za njih. Na mesto gde ih je majka odnela on posla pastira. Našao je male Zevsove i Antiopine sinove pastir, uzeo ih i vaspitao. Tako su braća rasla u pastirovom domu. Zeto i Amfion su već u ranom detinjstvu bili različiti po karakteru: Zeto je bio snažan dečak, rano je počeo da pomaže pastiru da napasa stada, dok je Amfion bio krotke, tihe naravi, ništa ga nije privlačilo tako silno kao muzika. Kada oba brata odrastoše, Zeto postade moćan ratnik i odvažni lovac. Niko mu ne beše ravan po snazi i dovitljivosti; radovali su ga jedino zveckanje oružja za vreme boja i lov na divlje zveri. Njegovom bratu Amfionu, ljubimcu boga Apolona, zadovoljstvo je pričinjavalo samo sviranje na zlatnostrunoj kitari, koju mu je poklonio sam srebroluki Latonin sin Apolon. Amfion je tako divno svirao na kitari, da su se od njegove melodije pokretali drveće i stene.

I dalje su mladići živeli kod pastira, ne znajući ko su im otac i majka. Za to vreme njihova majka Antiopa mučila se u ropstvu kod surovog tebanskog kralja Lika i njegove žene Dirke. Bačena u teške okove, bila je zaključana u tamnici u koju ni zrak sunca nije dopirao, ali Zevs ju je oslobodio. Lanci joj spadoše sami od sebe, otvoriše se vrata tamnice; ona pobeže u planine i sakri se u kolibi pastira koji je vaspitavao njene sinove.

Samo što je pastir primio Antiopu pod svoju zaštitu, dođe mu na vrata surova Dirka; ona je sa ostalim Tebankama slavila u planinama veseli praznik Dionisa. Lutajući planinama s vencem od bršljana i tirisom u rukama, slučajno je došla doo pastirove kolibe. Dirka ugleda Antiopu i sva mržnja buknu nezadrživim plamenom u srcu surove kraljice. Ona odluči da ubije nesrećnu Antiopu. Pozvala je Zeta i Amfiona, oklevetala Antiopu i ubedila mladiće da privežu nevinu Asopovu kćer za rokove divljeg bika da je rastrgne. Zeto i Amfion već su bili spremni da poslušaju Dirku. Uhvatili su bika i dovukli Antiopu, ali tu se na sreću pojavi pastir. Videvši da sopstveni sinovi hoće da privežu Antiopu za rogove razjarenog bika, pastir uzviknu:

- Nesrećnici, kakav ti užasan zločin hoćede da počinite! Pa vi hoćete, ne znajući šta činite, da svoju rođenu majku pošaljete u užasnu smrt. Pa to je vaša majka!

Užas je obuzeo Zeta i Amfiona, kada su shvatili kakav strašan zločin su mogli da počine krivicom svirepe Dirke. U besu uhvatiše Dirku, koja je oklevetala njhovu majku, privezaše je za rogove divljeg bika i uzviknuše:

- Sada ti pogini smrću koju si namenila našoj majci! Neka ta smrt bude tvoja zaslužena kazna i za svirepost i za klevetu!

Tako je mučnom smrću stradala Dirka. Zeto i Amfion se na ovome ne zaustaviše, za svoju majku se osvetiše i Liku: ubiše ga i preuzeše vlast nad Tebom.

Nakon što postadoše kraljevi Tebe, braća donesoše odluku da utvrde svoj grad. Jedino je visoka Kadmeja, tebanska tvrđava koju je podigao Kadmo, bila zaštićena zidinama, dok je ostatak grada bio nezaštićen. Braća sama podigoše zidine oko Tebe. Koliko se samo razlikovao njihov posao! Snažan kao titan, Zeto je nosio ogromne kamene blokove, naprežući se iz sve snage i slagao ih jedan na drugi. Amfion, međutim, nije nosio kamene blokove; na melodiju njegove zlatnouste kitare, kamenje se samo poslušno pomeralo i slagalo u visoki, neosvojivi zid. Nadaleko se pronese slava o velikim herojima Zetu i Amfionu, čuveni postadoše čak i daleko izvan granica čitave Grčke. Sam Tantal, ljubimac bogova, dade Amfionu za ženu svoju kćer Niobu. Dok se Zeto oženio Aedonom, kćerkom Pandareja, kralja Efesa. Baš su njih dve i navukle nesreću na dom Antiopinih sinova.

.....................................................................................................................................

Sledeći deo - Nioba

.....................................................................................................................................

~ 17.08.2020. ~

Legende i mitovi stare GrčkeWhere stories live. Discover now