5. Jätkät kun vessoja

1.6K 123 140
                                    

"...ja ei kukaan oikeesti halua istua täällä kahdeksalta aamulla", Jami lopetti valituksensa historian kolmannesta pakollisesta kurssista kun opettaja astui luokkaan. Meitä oli sekaisin abeja ja kakkosia ja kaikki näyttivät yhtä väsyneiltä ja tylsistyneiltä. Jami huokaisi syvään ja nojasi päätään käsiinsä kun vanha nainen laski laukkunsa pöydälle ja istui alas.

Olimme aloittaneet kurssin jo eilen, ja opettajamme Ritva Laatokka oli selittänyt kurssin mielenkiintoisesta toteutuksesta. Kävisimme Suomen historiaa läpi esitelmien ja ryhmätöiden kautta, ja kuulemma koko ajan saman ryhmän kanssa. Mun mielestä toteutustapa oli idioottimainen, enkä todellakaan ollut ainoa. Kurssilla oli mun ja Jamin lisäksi abeista vain Patrick ja Matias ja kaikki muut oli kakkosia.

Ritva Laatokka kaiveli papereitaan ja konettaan esille ja Jami nuokkui puoliksi pulpetin päällä. Sen villapaita oli kurtussa ja hiukset tyylikkäästi sotkussa. Ja samalla se tökki hajamielisesti kynää korvansa venytykseen. Ei muakaan Suomen historia oikein kiinnostanut ja pyörittelin toisen lettini päätä sormissani kun Ritva avasi suunsa. Jami painoi päänsä vasten pulpettia ja huokaisi syvään.

"Hyvää ja aurinkoista huomenta! Tämän tunnin aiheena on teidän ryhmänne, joiden kanssa työskentelette loppu kurssin. Ja jos jollain on valittamista, voi marssia suoraan ulos ovesta ja saada hylätyn", Ritva odotti hetken reaktioitamme, mutta kun kukaan ei liikkunut, se nosti paperin lähelle kasvojaan jotta näkisi lukea sitä.

"Teitä on vain neljä abia ja loput ovat sitten toisen vuosikurssin opiskelijoita. Ajattelin siis ettei lähdetä liikaa sotkemaan pakkaa. Joten ensimmäiseen ryhmään kuuluvat Uoti, Haikala, Metsälä ja Helen."

Jami nosti päänsä pulpetista epäuskoinen ilme kasvoillaan. "Voi jumalaudan vittu."
Vilkaisin sitä kun se hautasi päänsä uudelleen käsivarsiensa suojaan. "Sä et vissiin tykkää niistä?"

Jami nosti päänsä uudelleen ja nojautui lähemmäs. "Siis mä ja Matias ei oikeen tulla toimeen ja Patrick nyt vaan on ihan paska jätkä."

Kohotin kulmiani ja kuuntelin sivukorvalla kuinka Ritva luetteli muut ryhmät.

"Tänään me sitten tutustumme toisiimme, eikö vain?" Ritva hymyili kun oli saanut viimeisenkin ryhmän jaettua. Jami tuijotti eteenpäin kulmat syvässä kurtussa ja huokaisi.
"Kerrotaan toisillemme toki nimet ja vähän lisää itsestämme, asioita mistä tykkää, minne aikoo lukion jälkeen ja mitä teille tulee ensimmäisenä mieleen Suomen historiasta."

Ritva oli niin innoissaan kurssistaan että se ei meinannut pysyä housuissaan. Kakkoset huokailivat ja naureskelivat liikkuessaan ryhmiin ja me pysyttiin Jamin kanssa paikoillaan. Lopulta Patrick sai itsensä liikkeelle ja istui tuoliin meidän eteemme. Se vilkaisi nopeasti meitä molempia ja päätyi sitten nojaamaan tuolissaan taaksepäin melko turhautuneen näköisenä. Viimein myös Matias saapui luoksemme. Se istui vaitonaisena Patrickin viereen selvästi vältellen tätä, vilkaisi nopeasti Jamia ja laski sitten katseensa käsiinsä.

Tämähän sujui ihan helvetin hyvin. Kukaan ei vissiin halunnut olla tässä ryhmässä näiden ihmisten kanssa. Muut alkoivat jo puhua keskenään, mutta me istuttiin ihan hiljaa. Kiva juttu.

Ainako mä jouduin tekemään aloitteen?

"Joo'o no siis mä oon Paula Metsälä, muutin tänne vasta Tuusulasta ja tykkään kahvista, sushista ja kissoista. Mulla ei oo mitään tietoa mihin aion lähteä lukion jälkeen, pidän varmaan välivuoden. Ja mulle tulee Suomen historiasta ensimmäisenä mieleen talvisota."

Kaikki kolme katto mua hiljaa ja meni hetki ennen kuin Jami avas suunsa. "Kaikki te tiiätte kuka mä oon ja mä tykkään uima-altaista, tupakasta ja nukkumisesta, mun ei tarttee kertoo mun tulevaisuudesta teille yhtään mitään ja mulla tulee Suomen historiasta mieleen vaan Urho Kekkonen", se selitti ja kohotti kulmiaan haastavasti kun Matias katsahti sitä.

PaulaWhere stories live. Discover now