Κεφάλαιο 36

2.4K 364 9
                                    

Η Νεφέλη κοίταξε το χαρτί ξανά και ξανά μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που διάβαζε. Η Φανή δεν ήταν πραγματική αδερφή της Δήμητρας. Κοίταξε και τα άλλα χαρτιά που υπήρχαν μέσα στο φάκελο και ανακάλυψε το γράμμα που είχε στείλει ο Μίλτος στη γιαγιά της.

Στο τέλος του φακέλου υπήρχε άλλο ένα γράμμα που το είχε γράψει η γιαγιά της και απευθυνόταν στη Φανή. Πιθανόν η γιαγιά της να το είχε γράψει και να μην είχε προλάβει να το στείλει.

Κάθισε στο ψηλό κρεβάτι και άρχισε να διαβάζει:

'Αγαπημένη μου Φανή,

το ξέρω οτι είσαι θυμωμένη μαζί μου και θεωρείς οτι σου φερθήκαμε σκληρά, όμως ο πατέρας σου πέθανε με τον καημό σας. Όσο και αν δεν το πιστεύεις, σας αγαπούσε και τις δύο το ίδιο. Απλά η Δήμητρα ήταν πάντα πιο εκδηλωτική από εσένα και γι αυτό τραβούσε την προσοχή.

Όταν χάσαμε τη Δήμητρα, αισθανθήκαμε οτι χάσαμε ένα κομμάτι της ψυχής μας αλλά παρηγοριόμασταν γιατί τουλάχιστον είχαμε ακόμη εσένα. 

Μετά μας είπες οτι είχες παιδί εκτός γάμου. Δε θα το πιστέψεις αλλά χαρήκαμε για το μωρό. Ήταν σαν να γεννήθηκε για εμάς μια αχτίδα φωτός που θα μας έβγαζε από τις σκιές.

Όταν θυμώσαμε μαζί σου δεν το κάναμε επειδή είχες ένα παιδί εκτός γάμου αλλά επειδή εσύ δεν μας υπολόγισες καθόλου και αποφάσισες μόνη σου, να φύγεις με το παιδί στο εξωτερικό. Εσύ μας απομάκρυνες από κοντά σου, με τη συμπεριφορά σου, μας πίκρανες. Μας έκανες να αισθανθούμε οτι μας έβλεπες σαν ξένους.

Όταν ο άντρας σου, ο Μίλτος μου έγραψε για τη Νεφέλη, για πρώτη φορά θύμωσα πραγματικά μαζί σου. Τι σου κάναμε και μας φέρθηκες τόσο σκληρά;

Είμαι άρρωστη και δεν ξέρω πόσο ακόμη θα αντέξω. Επιθυμία μου είναι να δω έστω μια φορά την κόρη της Δήμητρας. Σε παρακαλώ κανόνισε να έρθει να με βρει. Ξέρω οτι βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ακόμη και αν με θεωρείς ξένη, πριν 'φύγω', κανόνισε να έρθεις να με δεις μαζί με τη Νεφέλη.

Ακόμη και τώρα δεν έχω σταματήσει να σε σκέφτομαι και να μου λείπεις.

Σας περιμένω

Με αγάπη

Η μητέρα σου.'

Η Νεφέλη αισθάνθηκε τον πόνο της γιαγιάς της σε κάθε λέξη του γράμματος. Πόσα λάθη είχε κάνει η Φανή... Πίστευε οτι δεν την αγαπούσαν και ήθελε να εκδικηθεί γι αυτό όμως τελικά όμως η ίδια έζησε την πιο άσχημη ζωή από όλους. Μέσα στο φόβο και τις τύψεις.

Ο ΦΑΡΟΣWhere stories live. Discover now