MÜSTAKBEL KARIMA İSTATİSTİKÇİ OLARAK AŞKIM

38 4 3
                                    


Öncelikle bil ki bu gece haylazlığım üstümde ve edebiyatımla oyun oynuyorum. Haa bunu sana yapmak da ayrı bir keyif, orası ayrı. Şımarabilirsin. Çünkü gecenin 12.23ünde başka bir deli olduğunu sanmıyorum, istatistik ile edebiyatı birleştirip sevgilisinin gamzelerinin altına serenat yaptırabilecek.

Şöyle ki; ülke genelinde bütün kızları bir yığın olarak kabul etsek ve aralarından yerine koymadan yöntemiyle 100 kız seçsek onların senin kadar güzel gülebilme ihtimali %0. Hayır diyorum ki, sana olan sevgimi bazı önemli dağılımlara göre paylaştırayım... Ama olmuyor ki. Bir kere Bernoulli'ye göre hep 1 sin. Binomu yakıştıramam sana onu da geç. Çünkü Binom bir olayın olması muhtemel sonuçlarının türü ile ilgilenir ki bu şu demek basitçe, senin sevgini sözgelimi 10 kabul etsem; seni 10 sevme ihtimalim olduğu gibi 1 sevebilme ihtimalim de var! Ohaaaaa! 9 sevmeme cidden bekler misin benden? Geç geç geç! Geometrik de olmaz. Çünkü deney seni sevip sevmemek, denek de ben olduğuma göre ve ben sana bağlı olduğum için şart sağlanmaz. Ahanda Poisson desem; seni birim zamanda ne kadar sevdiğim kavramı girecek işin içine(x).Sevginin birimi mi olur? Seni sevmeye 5 dk ara veriyorum demedim hiç... x değişkeni anlamsız kaldı yani gördüğün gibi.

İşin güzel yanı, sana sevgimin sürekli oluşu. Yani biraz daha zorlasam histogramını bile çizerim gibi geliyor. Buldum buldum! Benim sana sevgim normal dağılıyor. Ki seni sevmeyi hayatımın standardı haline getirdiğimi düşünürsek standart normal dağılım da diyebiliriz. Al buyur formül : f(x)=(1/2π)*exp{-(1/2)z^2}.İlla hesaplamak istersen buyur burdan. Tamam tamam hadi gene kıyamadım. Şöyle basitçe ifade edeyim; benim seni sevmediğim senin de hiç olmadığın durumlarını ele alırsak yani iki koşulda 0 olursa dahi olasılık .50 oluyor. Oysa kesin doğru olması için 1 olması gerekirdi. Yani senin anlayacağın benim seni sevmeme ihtimalim hiç bir zaman yoka karşılık gelmez. Gör! Gör! İstatistik bilimini çaresiz bıraktım.

Haaa bu arada sözlerime son verirken standart hata ve benzeri bütün hatalardan soyutlanmış yeterli çapta örneklem seçilerek elde edilmiş verilerdir bunlar. Zira ben, sen geldiğin gün bütün kızların cenaze namazını kıldığım için 100 kız örneklem gayet yeterli. Yazıktır geri kalan kızları da böyle çocukça seven kardeşlerim vardır. O yüzden geri kalanları çöpe atmaya gerek yok. O yüzden sonuç yansızdır. Tutarlıdır. Bu yüzden yeterli bir istatistiktir. Ve sonucun bir tahmin edicisidir.


SUSKUNLUĞA DENEMELERWhere stories live. Discover now