Higiénia

1.4K 209 30
                                    

Hát igen, ez egy olyan bejegyzés, amit régóta halogatok, de most gondoltam megírom.

A kasszásoknak van egy előnye, hogy nagyon sok emberrel találkoznak, mondhatni az immunrendszerünk folyamatos bombázásnak van kitéve és ezért elég erős. Arról nem beszélve, hogy számtalan terméket és pénzt megfogunk, a bankkártyákról nem is beszélve, de azért vannak dolgok, amiktől nekünk is égnek tud állni a hajunk. Legalábbis az enyém.

Az még oké, ha egy fizikai munkás bejön meló után és igen, izzadt büdös szaga van, elviseljük. Az is oké, ha autószerelők jönnek be, hiába mostak kezet a zsír az zsír és beissza magát a bőrbe, amitől fekete a kezük, de még ez is oké.

De azt már kevésbé tudom elviselni, mikor valaki bejön és elővesz egy marék pénzt meg mellé még egy fél marék koszt és úgy önti a kezembe... akkor legalább válogassa ki, könyörgöm.


Aztán ott van, az ami nagyon látványos tud lenni, a körömgomba. Azt még megértem, ha egy nagyon idős már nem foglalkozik ilyennel, de mikor bejön egy ötven körüli munkás, és szinte felfelé hajlik a körme, annyira szét van lemezesedve már, mert nem foglalkozik vele. Nem kell több ezer forintos gombaölő kence. Az ecet és szódabikarbóna is csodákra képes, meg egy kis odafigyelés. És akkor hozzátenném, hogy még csak le sincs vágva. Na ilyen láttán néha bizony elkap a hányinger.


A másik, amikor kedves vásárló úgy pakolja el az árut, hogy közben a bankkártyát és/vagy szupershop kártyát a szájával fogja. Értem én, hogy épp hogy az ajka közé veszi, de akkor is átad a baciiból és még csak véletlenül sem törölné meg egy picit se, csak átadja. Vagy épp a kedves anyuk a a gügyögő gyerek szájából veszi ki, mert odaadta játszani... Könyörgöm emberek, gondolkodjunk kicsit. Oké, hogy nekem nem lesz bajom, mert figyelek arra, hogy szememhez, számhoz ne nyúljak, de én utána megfogok még egy csomó más terméket, és lehet egy ilyen egy másik kisgyerekhez kerül és netán ráharap, az ő szervezete meg messze nem olyan ellenálló.


És, ha már itt tartunk a 5-6-10-12 éves gyereket miért kell betenni utcai cipővel a bevásárlókocsi bevásárló részébe? Oda élelmiszert szokás tenni. Hiába mondja, hogy tiszta a gyerek cipőjének talpa, honnan tudja? Lehet, hogy kutya kakiba nem lépett, de sok ember köpköd és ha egy olyanba belelépett?


Aztán ott vannak az emberek, akiknek néha legszívesebben a kezébe nyomnék egy zsebkendőt, hogy fújd már ki bazd meg, lóg az orrod, ne szipogj, de leginkább ne harákolj (tudjátok mikor kedves férfiemberek vesznek egy mély levegőt, hogy leszívják a taknyot...)


Aztán ott vannak azok, és nem csak gyerekek, akik köhögnek és még csak a kezét se emeli fel, nemhogy elforduljon. Miért? Ha már ő beteg, legyen más is? És, ha egy rákos beteg fizet utána és én akaratlan továbbadom?


A hajléktalanokról ne is beszéljek, mert kisboltba volt, hogy bejött egy és már akkor tudtuk, látni sem kellett, olyan szaga volt. Ráadásul mindig guberáltak az üveges szelektívekbe, hátha találnak olyan üveget, ami visszaválthatós. Volt, hogy úgy hozták oda az üveg visszaváltós cetlit, hogy véres volt, mert előzőleg elvágták a kezüket, amikor turkáltak. Én meg vegyem el és közbe ne gondoljak olyanokra, hogy édes istenem, remélem nem AIDS-es, és még csak véletlen sincs pont most elvágva valahol, a papír által a kezem... 


És még egy dolog. A szájszag. Tudom, hogy az idős embereknek műfoga van és attól lehet szájszaga, de akkor figyeljen rá, vegyen cukorkát, vagy valami. Bár volt példa, hogy bácsika már a levegőkifújásnál olyan bagószagot árasztott, hogy azt hittem menten elájulok. Nem tudom, lehet már ötven éve füstszűrőmentes Kossuthot szív, vagy én nem tom, de hogy a tüdeje nem ismeri a tiszta levegő fogalmát, hogy már kifelé is az jön, az is biztos.


Szóval most így ennyi lenne, a kiakadásom... Csak egy kicsit figyeljetek oda és gondoljatok másra is, amikor épp ilyen dolgot csináltok... Nem gépek vagyunk, akiknek nem számít semmi, ráadásul bizony tovább is adhatjuk, még ha nekünk nem is lesz semmi bajunk...

No CommentTempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang