2. časť

686 32 1
                                    

Saby bola práve doma a v tichosti sedela v kresle a popíjala čaj. Ešte stále nemohla uveriť tomu, čo sa dnes stalo, aj keď už dlhšiu dobu vedela, že to raz príde. Dnes to naozaj nečakala. Išla za Dominikom len kvôli tomu aby mu oznámila tú skvelú ponuku, ktorú dostala od Daniely. Rozmýšľala nad tým aké by to bolo odísť spolu s ňou na sezónnú prax do zahraničia. Na túto príležitosť čakala už strašne dlho, vedela, že už ani chvíľu nemôže ostať v tejto prekliatej dedine, kde každý každého ohovára a podráža. Dokonca by sa ani nemohla Simone či Dominikovi pozrieť do očí, obaja ju tak ponižovali celý ten čas a ona im slepo verila.

„Už nebudem ďalej rozmýšľať, odchádzam za niečím lepším." Dopila posledný dúšok čaju, postavila sa a rozhodla sa, že túto správu pôjde oznámiť svojim rodičom.

..

Rozhovor s rodičmi trval už viac ako pol hodinu a Saby im vysvetľovala, prečo sa rozhodla tam ísť.

„Dominik s tým súhlasí? Hovorila si mu o tom?" Starostlivo sa jej opýtal otec, ktorému niečo nesedelo na tom ako rýchlo sa jeho dcéra rozhodla.

Saby pri tejto otázke zabolelo pri srdci, ale určite nechcela svojim rodičom vysvetľovať ako ju ponížil jej priateľ a jej najlepšia kamoška, preto klamala.

„Podporil ma v tom, je z toho veľmi nadšený." Radostne im povedala.

„No dobre, ale si si tým naozaj istá? Chceš tam ísť? Do Chorvátska, naozaj?" Povedala Paula, ktorá sa o svoje dieťa veľmi bála. Sabína bola síce už dospelé takmer dvadsať ročné dievča, ale ísť na tak dlhý čas tisíc kilometrov ďaleko, pre ňu znamenalo veľké odhodlanie.

„Mami .. Oci." S presvedčením sa nadýchla. „Chcem to vyskúšať, budem mať nové skúsenosti. A tiež si pekne zarobím. Bude mi tam teplo, v lete tam naozaj nezamrznem." Pousmiala sa.

„Som už dospelá, a na Slovensku ma nič také dobré naozaj nečaká."

Nakoniec sa obaja rodičia pozreli do jej odhodlaných očí a prikývli.

„Máš pravdu, takéto príležitosti sa neodmietajú. Si dospelá, no veľmi dobre vieš, že nám budeš chýbať."

Tento rozhovor stál Sabínu naozaj veľmi veľa síl, no v žiadnom prípade nedopustila aby sa do jej očí natlačili slzy, práve naopak. Hneď na druhý deň išla k Daniele aby spolu dohodli čo najbližší dátum. Nechcela zotrvať už ani minútu v tejto prekliatej dedine, a hlavne nemohla čakať nato, kým sa jej rodičia dozvedia pravdu. Musela klamať, vo všetkom. Nechcela im ublížiť.

„Chcela by som odísť čo najskôr, aj na budúci týždeň ak sa to bude dať." Naliehala na Danielu, ktorá si ani vo sne nemyslela, že Sabi túto ponuku zoberie.

„Počkaj Sabi, najprv sa pokojne usaď a tak by sme sa mohli v pokoji porozprávať."

Nenávidela som to tu, všetko mi ho tak pripomínalo .. a potom aj ju. Simona mi vrazila dýku do srdca, a to si hovorila moja najlepšia kamarátka. Môj hnev voči nej vzrastal, dokonca som ju mala chuť zabiť, nejako sa jej pomstiť, no pochopila som, že to nemá význam, pretože práve ona bola tá, ktorá mala všetku moju nádej a odhodlanie, ktoré mi dodával jediný človek, Dominik. Hnev na neho ma postupne prešiel, skôr som ho začala ľutovať. Ani len netušil do čoho sa to hrnie, no nebolo v mojich silách mu to vysvetľovať, jeho vášeň ho priviedla až na pokraj všetkého zlého, získal Simonu. Myslím si, že tým sa potrestal aj sám, viac nad ním premýšľať už nebudem. Včera večer sa mi ešte dva krát pokúšal dovolať, ale samozrejme som nemala chuť počúvať jeho blbé výhovorky a tak ďalej, to by som mi dala imaginárne ďalšiu facku cez mobil a zložila mu to.

A Simona si svoj vzťah užívala naplno. Najprv ma vyprovokovala tým, že na facebook si zmenila stav z nezadanej na je to komplikované, najprv som jej chcela apelovať a nejako ju mojim sarkazmom odfajčiť, ale jedinú vec, ktorú som v tej chvíli mohla spraviť bolo to, že som označila, že sa mi to páči a tak som si jej príspevky dala nadobro zablokovať, aj napriek tomu, že som si ju nechala aj naďalej v priateľoch. Totiž bola som veľmi zvedavá ako jej stav bude pokračovať ďalej.

Predsa som si len sadla do koženej sedačky a prekrížila si nohy.

„Dáš si niečo? Kávu, kapučíno alebo čaj?" Vrelo sa ma opýtala.

„Kapučíno, ďakujem." V prvom rade som sa potrebovala niekomu konečne zdôveriť, pretože takmer 24 hodín som túto moju včerajšiu skúsenosť držala v sebe, Daniela bola moja druhá najbližšia osoba po Simone, alebo až teraz som zistila, ktorá z nich dvoch mi bola ozajstnou kamarátkou.

„Naozaj si sa takto rýchlo rozhodla? Poviem ti pravdu, keď som ti o tejto ponuke včera hovorila ani by ma nenapadlo, že by si ju prijala."

„Vieš Dani, zmenili sa okolnosti a popravde už tu nechcem ostať ani deň, najradšej by som odišla aj zajtra .." Vydýchla som si.

„Ale veď vieš, že je to sezónna práca, budeme tam aj 3-4 mesiace, Dominikovi to nebude vadiť? Alebo tebe?" Táto otázka ma znovu priviedla k nemu, a k tomu, že Dani musím vyjasniť všetko čo sa včera stalo, tak som počkala kým mi doniesla horúce kapučíno a tak som spustila môj polhodinový monológ o obrovskej zrade.

„Ten bastard! Tá štetka!" Neovládla sa Dani, keď som jej všetko vyrozprávala.

„Prepáč mi, ale ty si jediný môj blízky človek, nepovedala som to ani rodičom, aj keď som s nimi o tom už hovorila, opýtali sa ma presne to isté .."

„A čo si im na to povedala?"

„Pravdu nie, povedala som, že ma v tom podporuje." V tej chvíli som mala v krku obrovskú hrču, ktorá mi bránila povedať akékoľvek slovo. Do očí sa mi natlačili slzy a o pár sekúnd mi slaný potôčik hladil líce. Potrebovala som objatie, aby mi niekto povedal, že všetko bude dobré. Dobre som vedela, že nebude, aspoň tak skoro nie, ale potrebovala som to od niekoho počuť.

„Ak by si chcela spáchať na nich atentát, určite ti pomôžem. Ale vieš, je to nelegálne a protizákonné, ešte by sme skončili vo väzení, a to si kvôli takým chudákom nezaslúžime. Môžem ti povedať, že všetko bude dobré, ale až časom. Radšej ťa objímem."

Dani mi bola naozajstnou oporou, a až vlastne teraz som zistila, že aj jedinou skutočnou kamarátkou.

Dozvedela som sa, že táto sezónna práca v Chorvátsku sa začína už o pár dní. Musím si čím skôr vybaviť všetky potrebné veci, aby som mohla opustiť toto hrozné mesto, a hlavne aby som nemyslela na Dominika a Simonu.

Tak a tu vám ponúkam druhú časť :-) dúfam, že aj tento príbeh sa postupne zapáči :)

My prince. / Summer Story/Dove le storie prendono vita. Scoprilo ora