10: balkónové priznania

45 12 1
                                    

   Vo vnútri domu bolo znova ticho a ona sa nevedela dočkať, kedy sa vráti domov jej rodina. Úprimne jej chýbali aj narážky od matky či krik jej otca, keď niečo vyviedla. Alebo skôr, keď niečo vyviedol jej brat.

Navečerala sa a šla do sprchy. Sprchu mali rodičia pri izbe, ona mala vo svojej súkromnej kúpeľni vaňu.

Pamätala si, ako prerábali dom, v čase keď mala narodeniny a jej otec sa ju rozhodol prekvapiť. Mama bola za sprchový kút, teda za lacnejšiu variantu. Ale jej otec s ľahkosťou prebil matkine slovo. Bol asi jediným, ktorý keď sa postavil proti ich mame, vyhral. Mala pre neho slabosť.

V uteráku a turbane vošla do svojej izby a zažala svetlo. Prišla k šatníkovej skrini a začala hľadať pyžamo.

Zrazu však začula klopanie na balkónové okno. Skríkla a schovala sa za dvere šatníka. 

„To som len ja," začula Andyho tlmený hlas.

„Šibe ti, čo tu robíš?!" všetok smútok, ktorý v nej posledné dni bublal sa zrazu vyparil. „Kriste pane," zamrmlala a pozrela na svoje obnažené telo pod uterákom. Rýchlo našla nejaké pyžamo a rozbehla sa do svojej kúpelne prezliecť a prečesať si vlasy. Po troch minútach vyšla von a zamierila si to k balkónu. Otvorila a čelila vysokému Andymu.

„Ahoj," povedal ticho.

„Ahoj," odpovedala rovnako potichu, vyšla von a zabuchla za sebou balkónové dvere.

„Nebude ti vadiť?" spýtal sa a z vrecka vytiahol balík cigarieť. 

„Nie, v pohode," šepla a sadla si na zem. Nohy, oblečené v rozťahaných kraťasoch, spustila z balkóna a hlavu si oprela o zábradlie. „Čo tu chceš?"

Sadol si vedľa nej a ponúkol jej cigaretu. Zobrala ju od neho a chvíľu sa na ňu dívala, mysliac na Robin.

„Ja... znie to blbo, ale chcem sa ti zdôveriť. So všetkým." Andy si strčil balík cigariet do predného vrecka a povzdychol si.

Heather si potiahla z cigarety a všetko nasala do pľúc. Potom pomaly vydýchla a pozrela mu do tmavých očí. „Zdôveriť sa mi so všetkým..." Takže o jeho mame? Je tam ešte niečo, čo jej nepovedal?

„Chcem ti povedať o Amande," hlesol a znova si vytiahol ďalšiu cigaretu, ktorú si zapálil. „Vidím, že máš zrejme nejaké skúsenosti. To by som o tebe nepovedal," narážal na to, že sa po fajčení ani nerozkašľala.

„Vlastne, toto je moja prvá cigareta."

Uškrnul sa. „Rodený fajčiar."

Usmiala sa a znova si potiahla. Následne zamračene sledovala, ako sa jej a Andyho vydýchnutý dym spojili do jedného veľkého oblaku. „Kto je Amanda?"

Andy si celou dlaňou prešiel po hlave a silno pritom zatvoril oči. „Je to moja bývalá."

Heather sa rozbúchalo srdce. Tak bývalá? Žeby sa k nej chce vrátiť? Ešte stále ju miluje?

„Je to celé komplikované... ale ženy v mojom živote ma vždy opustili. Moja mama i Amanda. Martinova mama tu je pre mňa odvtedy, čo sa objavila, podporuje ma, ale aj jej som mal problém uveriť. Trvalo to niekoľko rokov kým som pochopil, že ona ma neopustí, aj keby sa rozviedla s mojím otcom... ona bola zatiaľ jediná, ktorej som veril."

„Chápem," povedala Heather a jej srdce akoby oťaželo a kleslo. „Takže mi tým chceš povedať, že mi neveríš," hlesla zastreto a znova si potiahla a nasledovne sa pokúsila odklepať si, ale popadalo to všade na ňu.

Andy sa na tom trošku zasmiala a sledoval, ako si zmetá popol dole z nôh. „Nie je to, žeby som ti neveril, ale je vo mne ten strach. Martinova mama tomu často vraví trauma, ale ja by som to neťahal až tak ďaleko. No je to ťažké. Mama mi bola zobratá osudom a Amanda... i keď som si myslel, že... svoju budúcnosť som videl s ňou. Rodina, deti... všetko. Ona nikdy nenamietala, ale nebola mi súdená."

MISERABLE ME (SK) ✔ - prebieha mierna jazyková úpravaWhere stories live. Discover now