9: Teddy

39 13 2
                                    

   Dlhé prsty sa stočili do klbka a zabúchali na vchodové dvere. Päsť chvíľu ostala vo vzduchu a potom padla k chudým bokom.

Dvere sa zrazu začali otvárať a vykukla z nich ryšavá hlava s útlou tvárou. Heather zostala zarazene stáť. Zdalo sa jej to alebo pred ňou naozaj stála Jenna? Bola celá vychudnutá.

„Čo chceš?!" bolo na ňu vychŕlené.

„Už niekoľko dní si mi neodpísala, ani nedvihla telefón."

Jenne sa na tvári nepohol ani jeden sval, len očami sledovala Heather a zrazu jej pred nosom zabuchla dvere.

„Jenna! Prosím vypočuj ma!" skríkla Heather a neunúvala sa otočiť na ulicu, či ju náhodou niekto nesleduje. „Mne je to všetko tak ľúto! Nevieš si predstavit, ale stalo sa to a... mne sa také veci nedejú. Sama som sa bála tých myšlienok a celej veci... svojich pocitov. Nieto ich ešte nahlas vysloviť." Nevedela, či Jenna ešte stojí zadverami, či ju je počuť cez to malé otvorené okienko vedľa nich. „Jenna... prosím."

Žiadna odozva. Heather si povzdychla, chcelo sa jej plakať a od hanby sa pod zem prepadnúť. Zobrala sa a išla do mesta. Tam si sadla do kaviarne a objednala si jazmínový čaj.

Sedela tam až kým sa nezotmelo.

„Prepáč, ale za polhodinku už zatvárame," ozvala sa kúsok od nej servírka, keď utierala stoly a vykladala stoličky.

„Aha jasné..." vstala a išla zaplatiť. Vyšla von a ostala stáť pred kaviarňou, pričom sledovala chodník a preplnenú pešiu zónu.

Dvere za ňou sa znova otvorila a ona sa reflexívne otočila. Jej srdce sa rýchlo rozbúšilo, keď zbadalancosobu a bez toho, aby si to dvakrát rozmyslela, sa rozbehla domov.

„Počkaj!" skríkol hlas a ona sa vystrašene otočila. Nechcela s ním mať nič spoločné, chcela na tento kus svojho života úplne zabudnúť. „Heather, prosím."

Z Heather vyšiel vzdych... spomenula si na dnešné poobedie, keď to celé chcela vysvetliť Jenne, ale tá ju nechcela vypočuť. Mala by ho vypočuť? 

Zastala a otočila sa. „Hovor," povedala.

„Ja... chcel by som sa porozprávať."

„Todd... ja viem, že za túto celú lavínu si môžem sama, ale ty si ten, ktorý jej dopomohol padnúť."

Todd sa uškrnul. „Si akási poetická."

V Heather to vzplanulo, prikrčila obočie a znova začala odchádzať.

„Teddy," započula za sebou.

„Čo?!" skríkla, ale stále sa súrila dopredu.

„Teddy! Moje meno je vlastne Teddy."

Nechápavosť jej visela na tvári. „Čo? Prečo? A prečo mi to hovoríš?!"

„Tam to celé začalo... bol som niekym, kým nie som."

Heather zastala a Teddy do nej nabúral. Bola by spadla, ale akosi ju chytil a vytiahol na nohy. „V pohode?"

„Áno," povedala agresívne a vytrhla sa mu.

„Môžeme ísť niekde, kde budeme mať viac súkromia?" spýtal sa a ukázal smerom k bytovkám.

„Nie."

Váhala, ale nakoniec sa rozhodla pre riskantný čin.

Ukázala smerom k pešej zóne. „Pôjdeme tam, kde sú aj iní ľudia, môžno si môj spolužiak, ale dobrovoľne s tebou sama neostanem."

Hlava mu sklesla. „Chápem, už raz som ti ublížil." Potom ju znova zdvihol a otočil sa smerom k mestu. „Tak poďme."

O polhodinu sedeli v bare, Heather očividne roztrasená pila Colu s ľadom a obzerala sa vôkol seba, keďže v bare ešte nikdy nebola. Teddymu to však divné nebolo. Dospelý bol už jeden rok a zatiaľ stihol pobehať skoro všetky bary v meste. Či už populárne alebo laicky povedané pajzly.

Ale i tak teraz pil to isté, čo aj Heather.

„Začni," povedala, pričom sledovala starší pár hrať biliard.

Teddy sa uškrnul. „Jednoducho povedané... chcel som zapadnúť. Bol som tým posadnutý."

Heather myklo hlavou k nemu. Bolo jej podivné počuť niečo také z úst populárneho športovca.

„Teraz sa určite divíš, ale je to pravda," zamrmlal, napil sa a pozrel do poloprázdneho pohára. „Keď sme sa stretli, bol som už hlboko zahrabaný v lži. Svoje pravé emócie som nedal napovrch už ten nejaký rok a choval som sa ako idiot iba preto, lebo to bol môj imidž a dokonca na to aj niektoré baby leteli."

Heather pokrútila hlavou na znak nechápania. „Ako... môžeš byť niekým, kým nie si?"

„Začalo to tým, keď som prestúpil na túto školu. Na tej predošlej šikanovali môjho brata kvôli tomu, že bol iný a po chvíli sa pustili aj do mňa. Tak sme sa presťahovali, on začal chodiť do špeciálnej školy a ja sem," povzdychol si. „Predstavil som sa ako Teddy, samozrejme. Ale mojim novým spolužiakom sa očividne zdalo lepšie meno Todd. A tak som bol Todd niečo cez štyri roky. Nevadilo mi to a po chvíli som si na to zvykol... taká prezývka. Ale vieš, lži sa nabalovali. Boli sme starší, klamal som, čo všetko som vypil, koľko som vypil. S kým som bol, s kým som sa bozkával, s kým som sa vyspal..." posledné slová rezonovali Heather v ušiach.

„Povedal si im, že si sa so mnou vyspal?!" vyšlo z nej neveriacky, ale potichu. Bála sa, že by ich niekto počul. „Ale prečo? Ako?"

„Martin po tebe už chvíľu išiel, doťahovali sme si ho za to a raz večer mi proste niečo takéto ušlo... proste som bol tak zahrabaný v lži, že som už nevedel, čo so sebou... A potom v to ráno som ťa stretol... videl som vás. A mohol som svoju lož potvrdiť."

„Ale prečo chodiť takto ďaleko, kvôli takej blbosti?! Nevieš si predstaviť..." Nevieš si predstaviť aké ťažké to mám, chcela povedať. Ale nepoznali sa, neverila mu. Za to, že sa jej on zveroval, neznamenalo, že sa musí aj ona jemu.

Pozrel na ňu... jeho oči boli psie a sršal z nich strach. „Len nedávno som zistil, že som bisexuál. Jake z našeho tímu ma videl s jedným chlapcom, ale klamal som, že to bol niekto iný. Nechcel som, aby vedeli, že som to ja. Vedel som, že mi poriadne neveria, tak som potreboval túto lož nejako potvrdiť. Nevedel som... nie, nemyslel som na teba, nemyslel som na to, čo spôsobím druhým. Hayesovú som mal fakt rád, jedna z naj učiteliek. Nie som moc typ na literatúru a o to viac som ju mal radšej, lebo na mňa nebola tvrdá. A potom odišla a doplo mi, že to bolo kvôli mne..."

„Vlastne to nebolo kvôli tebe, ale kvôli mne. Odišla preto, lebo sme..." zase nedokázala dokončiť vetu. Nedokázala sa mu otvoriť. „Každopádne..." A už nevedela pokračovať.

„Každopádne sa ti chcem ospravedlniť za všetko. Martin sa s nami už toľko nebavil, chlapci si z neho robili srandu a fotku mu poslali... Odvtedy... je iný."

„Martina som už dlho nevidela..." povzdychla si.

„Ani ja, dosť sa do seba uzavrel. Toto leto nebolo ani veľa tých jeho povestných párty."

„Todd-" zahriakla sa a uškrnula. „Vlastne... Teddy. Tvoje ospravedlnenie prijímam, ale neviem či ti aj odpúšťam. Je to teraz..." - všelijaké.

 „Keď sa na to necítiš, nemusíš mi to vravieť, povedz to osobe, ktorej veríš," usmial sa, postavil a išiel zaplatiť.

Potom ju odprevadil domov pričom vedľa seba bez slova kráčali. Zastali pred jej domom.

„Teraz... všetko som vyriešil, každý vie pravdu a som rád, že som to mohol povedať aj tebe. Ďakujem, že si ma vypočula. A vidím, že aj ty máš niečo na srdci, tak vieš... keby niečo, som tu pre teba."

Prikývla, letmo sa objali a išla dnu.

MISERABLE ME (SK) ✔ - prebieha mierna jazyková úpravaWhere stories live. Discover now