Trebao sam joj reći. Trebala je znati.

1.1K 36 6
                                    

■HARE POV■
Nakon što kažem Ani da pokupi zaboravljeni papir ostavim telefon u džep pa nastavim gledati tv. Sara mi se pridruži ubrzo pa pogledam u nju i vidim kako sjeda do mene, spuštajući kave ispred nas.
S: Gdje je Roberto?
H: Otišao kupiti neke stvari. Doći će brzo.
S: A Leo?
Pogledam u nju koja se osmijehuje nakon izgovaranja njegovog imena pa se uozbiljim.
H: Sviđa ti se?
S: Ne. Odakle ti to?
Nasmije se glasno pa ispije gutljaj kave.
H: Sumnjivi ste vi meni.
S: Ma daj bre!
Frkne Sara ljutito pa spusti šoljicu na stol ispred sebe i okrene se prema meni.
H: On je još na poslu, ali bi trebao završiti brzo.
Okrenem glavu prema vratima kada vidim da je netko ušao u kuću i ugledam Roberta s punim kesama. Ispuhne umorno kada spusti vrećice na šank pa se okrene prema nama i nasmije se.
H: Šta si radio pa se umorio?
Nasmijemo se sve troje.
S: Dođi s nama.
Nije mu trebala dva puta reći niti mu je trebala reći svakako bi došao. Sjedne na fotelju pa se okrene prema Sari.
R: Može i meni jedna kava?
Ustane bez odgovaranja pa ga potapše po ramenu kada joj se nasmije.
S: Stiže, stiže.
R: Jel' otišla Ana?
Sada sam ja taj koji se osmijehnuo i dobio oštar pogled od njega.
R: Rekao si joj?
Odmahnem glavom.
H: Nemam joj šta reći. Prijatelji smo.
R: Ti nisi normalan!
Klimnem glavom pa se nasmijem.
H: Ovako nam je dobro.
R: Ako ništa, bitno da si počeo. Ostalo će doći vremenom.
Klimnem glavom potvrdno. Valjda ćemo se uspjeti skontati nekada. Znam da joj se sviđam i ne želim je povrijediti. Dok ja? Nisam ni prvi, a ni zadnji koji je lagao da mu ne znači, a u sebi umirao dok sam izgovarao te riječi jer sam znao istinu. Postao sam svjestan da mi se uvlači pod kožu, ali se nisam želio nositi ni s jednim odnosom koji nosi veliku odgovornost. Sara me prekine u mislima kada je vidim ispred sebe kako spušta Robertu kavu. Sjedne na svoje mjesto pa počne vrtiti kanale na tv-u, tražeći šta njoj odgovara. A šta joj odgovara? Serije, naravno. Uzmem je za ruku, sprečavajući da okrene kanal kada vidim na tv-u vanredne vijesti. "Prema novim informacijama automobil s registarskim oznakama T-001-O koji je eksplodirao prije nepunih pola sata pripadao je ženskoj osobi s inicijalama A.J. za sve ostale informacije, ostanite s nama." slika Aninog Golfa se pokaže na tv-u pa popustim stisak na Sarinoj ruci dok mi srce utihne u grudima, a oči se napune suzama. Začujem Sarine jecaje i vriskove dok mi se pred očima muti.
R: Recite mi da me neko zaje*ava!
Glavu stavim u ruke koje podbočim na koljena dok osjetim tečnost na dlanovima. Samo što nam je krenulo dobro, samo što smo postali prijatelji. Izgubio sam je. Ustanem s kreveta kada osjetim Robertovu ruku na sebi.
H: IZGUBIO SAM JE.
Počnem rušiti sve sa stola pa kad porušim okrenem se i krenem udarati šakama od zid. Osjetim čvrste ruke kako me drže s leđa preko mojih ruku i čujem galamu.
R: DOVOLJNO MI JE TEŠKO, HARE! NE TREBA NAM JOŠ I OVO ŠTO RADIŠ.
S: Moja Ana!
Okrenem se prema njoj koja cijelo vrijeme jeca pa stavi ruke na usta. Svaki dio mene se rasuo na najmanje komadiće. Otrgnem se iz Robertovih ruku pa mu se okrenem.
H: Prvi put zavolim nekoga na drugačiji način i onda je izgubim.
L: ŠTA SE OVDJE DEŠAVA?
Pogledam prema Leonu koji je stajao na sred dnevne sobe, gledajući oko sebe.
S: Ane nema vi..
Čujem tiho izgovaranje od Sarine strane pa vidim Leona kako joj prilazi i smješta je u svoj zagrljaj. Bar ona nek nije sama jer sada ne mogu da se brinem o njoj. Previše mi je loše. Vidim kako suze padaju niz Robertovo lice pa se zagrlimo, muški, snažno i jako.
H: Trebao sam joj reći. Trebala je znati.
Izgovorim jecajući kriveći sebe što sam šutio o tome što osjećam. Možda bi sve drugačije bilo da sam joj rekao. Sada bi bila živa i sa mnom. Na tu pomisao mi se otrgne jak jecaj pa osjetim kako me Robert tapše po leđima. Začujem zvuk je*enog zvona koji mi je sada najmanje trebao pa pustim Roberta koji tiho i jedva izgovori.
R: Policija?
Krenem prema vratima dok i on uporedno korača za mnom. Nikada mi koraci nisu bili teži nego sada. Izgubio sam ono što volim, a nisam joj ni rekao da je volim.

U kriminalu nema osjećaja《I sezona》 - ZavršenaWhere stories live. Discover now