Část 7

138 11 0
                                    


"Ano," odpoví Louis.

"Řekl jste to jen proto, že jste chtěl vědět, jak zareaguji."

"...ano," přizná Louis poněkud zklamaně.

Ale tak co. Když už to nestálo, tak to stálo aspoň za pokus. Kouří cigarety rychleji, než pamatuje. Nový SILK je nenažranější, parchant jeden. Nu, dokud to neplatí ze svého – ne že by měl z čeho, když je teď tak trochu bez práce – co na tom sejde, že. Připálí si další a posteskne si, že by si rád připálil i něco živého, ale není co a není čím. Vojákův SILK ucítí dříve, než se voják vyskytne mezi nimi. Louis stihne postřehnout šmouhu, a nejspíš jen díky SILKu. Onen SILK-parazit stane před Šamanem, namíří na něj plamenomet a sežehne ho od hlavy až k patě.

"Zlato, jsem doma!"

Doktor nehne ani brvou, když se mu na obličeji rozpadnou brýle a složky s poznámkami se mu vysype z rukou. Zato šlapkovní vědíček velmi intenzivně nadává a snaží se dlaní uhasit hořící rukáv. Ne že vy mu někdo z přítomných věnoval pozornost.

„Hoříš méně," podotkne voják a zmateně zatřese plamenometem. "Že by byla Miguel rozbitá? Hej, kotě, mluv se mnou, lásko..."

Doktor sáhne do zadní kapsy, vytáhne náhradní brýle č. 78 a nasadí si je na oči. „Aplikace ohnivzdornější vrstvy SILKu se zdařila."

"Si vyser oko, suchare," prskne na něj Voják. "Oh."

Neznámý SILK jako by si až teď uvědomil přítomnost třetí osoby a čtvrté kokotka, otočí se k Louisovi a zůstane na něj zírat, zatímco Louis - na rozdíl od něj - má oči jen pro plamenomet ve vojákových rukou.

"Júúú!" Louis popadne plamenomet a zmizí.

"To je... "

"Ano."

"A je..."

"Ano."

"A bude..."

"Ano."

"A přitom-"

"Ano."

"A není-"

"Ne."

"A pamatuje-"

"Ne."

"A může-"

"Nevím."

Rozhostí se mezi nimi ticho. Vědecká šlapka, co nekouří, poskakuje po místnosti, až přepadne přes židli, shodí kabát, vyválí se v ně, zapálí stůl, práskne se do čela o hranu stolu, když vstává, zapálí si nohavici, již se snaží uhasit ve dřezu, aniž by si kalhoty namáhal sundat. Voják se na něj bezděky dívá, a když se klukovi konečně podaří zbavit se ohně, povzdechne si: "To je tak nevydařený pokus..."

Šaman si poupraví nové brýle na nose a ohlédne se přes rameno; z okna vidí, že Louis běhá s Miguelem v náručí od jednoho stromu ke druhému a podpaluje, zatímco se pološíleně směje. "Někoho mi... připomíná."

Starší voják se nechápavě poškrábe v zátylku a udiveně si doktora prohlédne: "Jo...? Koho?"

"Toho... neznáš," uhne pohledem lékař a něco si zapíše do dalších desek.

"Nemůžeš mu najít nějakou bezpečnější hračku?!" prskne sestřičkovací poslíček-děvka. "Třeba jedovaté plazy?"

"Já mu dám jedovaté plazy, a on nám z nich zase uvaří polívku," připomene mu doktor. "Plamenomet je nejbezpečnější hračka, kterou mu můžu svěřit."

Za Zdí II. | Larry StylinsonWhere stories live. Discover now