Diyalog

4.8K 374 45
                                    

Kuşkususz kitabınızda olmazsa olmazlardan biri de karakterleriniz arasındaki diyaloglardır. Normal hayattaki gibi konuşma koymanız gerçekçiliği arttırır gibi gözükse de hikayenizde diyaloglar kısa ve öz olmalı. Günlük hayatta konuşurken bir şeyi birden fazla tekrarlamamız ve 'ee', 'ii', 'şey' gibi sesler çıkardığımızı düşünerek bu şekilde yazarsanız okuyucuyu sıkarsınız. Ayrıca konuda da olduğu gibi diyaloglara gereksiz şey katmayın. Genel kural bir defada üç kesintisiz cümleden fazlasını yapmamakmış. Tabi bu değişebilir. Monolog yazmanız gerekebilir.

Çoğu zaman diyalogların sonuna 'dedi' eklemeniz yeteceği söylenmiş, hatta hiçbirşey eklemeseniz dahi olur gibi önerilmiş. Ben daha çok kuru kuru 'dedi' demek yerine her seferinde başka birşey yazmaya çalışıyorum ama bunun amatörce olduğu söylenmiş. Bence yine de diyalogların sonunu kısaca 'dedi' diye bitirmek yerine karakterin tepkileriyle beraber uzatmak daha güzel oluyor.

Yazdığınız diyalogların içinde karakterinizin kişiliğine yönelik konuşma tarzıyla yazmayı, diyalogun bulunduğu ortamı tanımlayan şeyleri de eklemeyi unutmayın. Genel olarak küfürün mümkün olduğunca az kullanılması önerilse de artık sosyokültürel seviye ne olursa olsun insanların bol küfür kullandığını göz ardı etmeyip gerçekçiliği arttırmak için çekinmeden küfür kullanmanın da bir alternatif olabileceği söylenmektedir. Ancak benim wattpad için vereceğim tavsiye, kararında küfür kullanmanız ve konunun akışında yazdığınız diyalogların içinde olması yönündedir. Yani daha çok mizah kategorisinde rastladığım bir takım hikayeler gibi konunuz sadece küfürlerden ibaret olmasın. Sadece küfürlü ve türkçesi katledilmiş diyalogları içeren ve konudan mahrum bazı hikayeler hem içeriksiz hem de komik değil gibime geliyor.

Son olarak evdeki klavyemde olmadığı ve klavyede olmayan karakterler nasıl yapılıyor diye araştırmadığım için benim sık yaptığım bir hatadan bahsetmek istiyorum. Diyaloglar çift tırnak içinde verilir. Tek tırnak, cümle içinde vurgulamanız gereken kelimeyi içine almak içindir. Ancak istediğinize göre daha farklı yazabilirsiniz. Örneğin, konuşma çizgisiyle verebilirsiniz. Bazıları sadece paragraf yapıyormuş. Okuyucu, diyalogun diyalog olduğunu anladığı sürece sorun yok.

Yaratıcı Yazarlık DersleriМесто, где живут истории. Откройте их для себя