Karakter

5.7K 438 109
                                    

Şüphesiz roman yazarken yapmanız gereken en önemli şeylerden biri inandırıcı karakterler yaratmaktır. Daha profesyonel bir hikaye için karakter olarak kendinizi yazmayın. Bu daha kolay görünse de kendinizi dışarıdan görmediğiniz için inandırıcı yazamazsınız. Tanıdıklarınızı da karakter olarak yazmayın. Kitabınız ünlü olursa size dava açabilirler. Elbette karakterleriniz siz ve tanıdıklarınızın kişiliklerinden izler taşıyacaklardır. 

Yarattığınız karakterler kötü karakterler olsa da onları sevin. Bu daha özenli yazmanıza yardımcı olacaktır. Karakterleriniz mükemmel olmamalı. Zaafları ve kusurları olmalı. Her karakteri özenle yazmalısınız. Sizin  en sevdiğiniz karakter ve okurunuzun favori karakteri farklı olabilir. 

Stereotip karakter yazmayın. Bu hayal gücü çorak yazarların yaptığı birşeydir. Wattpad'de stereotip karakter bence zengin, yakışıklı, psikopat, manyak bir erkek ve saftirik, çok bi özelliği olmayan, masum, anaç, vur ensesine al lokmasını tarzı kızlar... Okuyan bayanları, erkek karaktere aşık edip, onlara bir ara erkek kızı kıstıracak hayali sunarak okur sayınızı arttırabilirsin elbette. Ama artık bu hiç orjinal değil. Bir ya da iki kişi başlatmış ve çok okunduğu için bir çok kişi bunları tekrar etmiş. Ama okunayım diye sürekli bunları yazmak Wattpad'e kaliteli birşey katmıyor bence. Örneğin benim düşüncelerim şu; birincisi ortalama bir insansanız, zengin çocuğu değilseniz, muhtemelen zengin bir erkeğe denk gelmeyeceksiniz. Bilim adamı dahi olsanız, aileden zengin değilseniz ya da usulsüz işler yapmazsanız üzgünüm ama zengin olamayacaksınız. (Ablanızı dinleyin) Tabi insan zenginlik hayalleri kurduğu için bu tarz karakterler çıkıyor ama bence hayatı zengin olma hedefi haricinde de görmek lazım. Sizin gördüğünüz bilgisayarları göremeyen, yediğiniz yemekleri yiyemeyen çocukların da gözünden bakmanız lazım. Biri iyi biri kötü olarak demiyorum. Belki güzel olan hayat onlarınki. Bir de buradan bakın. İkincisi, psikopat erkek düşüncesi hoş değil. Böyle kişiler centilmen olmaz, türlü pislikler yaparlar, genelde beyinsizlerdir, kan beyne zor çıkar. O iş aşk olmaz kısa süreli erotizm olur. Gerçi bu da bir okunma sebebi sanırsam. Üçüncüsü, ezik kız nedir? Kadın olmak çok sorumluluk gerektiren birşeydir. Tersi gibi görebilirsiniz ama aslında erkeği kadın yönlendirir. Bir kadının mutlaka karakterinin olması ve hakkını savunması gerekir. O yüzden güçlü kadın karakterler üretin. (Ay çok dolmuşum bu konuda)

Yazarın en fazla kafasını kurcalayan şey karaktere isim bulmaktır. Çok sıkıştığınızda internete başvurabilirsiniz. Ayrıca isim seçerken karakterinizin yaşı ve bulunduğu sosyokültürel durumu da göz önünde bulundurun. Eğer karakterlerinizin yurt dışında olması gerekmiyorsa lütfen Türkçe seçin. Neden? Sebebi basit çünkü ana dilimiz Türkçe. Diğer türlü özenti oluyor bence. Ayrıca karakterin isminden anlam da yükleyebilirsiniz. Mesela benim bir hikayemde karakter su elementini kontrol edebiliyordu. O yüzden ana karaktere su perisi anlamındaki 'İlayda' ismini verdim.

Karakterlerinizin sahip olduğu nesneleri belirleyin. Her karakterinize bir yaşam amacı verin. Bu amaçlar doğrultusunda kişilikleri değişecektir. Karakterinizi anlatırken durup karakterinizin fiziksel ve kişisel özelliklerinden bahsetmek artık eskide kaldı. Farklı farklı özelliklerini olay örgüsü içinde verebilirsiniz. Ayrıca günlük yaşantınızda karakterinizi yanınızda gibi hayal ederek, karakterinizin düşünceleri ve bakış açısını daha iyi kurgulayabilirsiniz.

Yaratıcı Yazarlık DersleriWhere stories live. Discover now