Yazarlığa giriş: Kısa Hikaye

10.1K 556 88
                                    

Yeni yazmaya başlayanlara uzun soluklu romanlardan önce kısa öykü yazmaları önerilir. Fakat bu kısa öykünün kolay olduğu anlamına gelmez. H.E. Bates'e göre kısa öykü düz yazının en zor formlarından biridir. Yazarların ekonomik yazabilmesi ve bir kaç cümlede ustalıkla karakter ve atmosfer yaratabilmeyi öğrenmesi gerekir. Yazarlık yoluna devam etmek için kısa sürede tamamlanmış bir eser teşvik edicidir.

Kısa öyküde en fazla dikkat edilecek nokta gereksiz şeylerin yazılmamasıdır. Atmosfer, karakter ve olaylarda alakasız ayrıntılara yer verilmemelidir. Bir ayrıntıyı daha sonraki bölümlerde işe yarayacaksa verebilirsiniz. Diğer türlü hiç söz etmeyin. Zaten bu okuru sıkar ve hikayenin akıcılığını bozar. Her cümlenizde okuru sarmaya çalışın.

Bir diğer önerilen şey eğer absürt değilse hikayenin aşırı dramatik olmaması. Bir kişinin başına olanca şey gelmesi, feci psikopat ve öldürücü yakışıklı olması falan biraz abartılı olabilir. Hikayenin daha doğal bir kurgusu ve karakterleri olmalı. Bu fantastik ve bilim-kurgu hikayesi de olsa doğal yazılabilir. Belli bir fikre veya bilimsel alt yapıya dayandırdığınız sürece sorun olmaz. Mesela kendisini hapsedip, tecavüz edip sonra bir anda değişip kendisini babasından istemeye gelen cani bir katil fikri saçma olabilir. Her ne kadar Wattpad bu tarz Stockholm Sendromu kurgularla dolup taşsa da siz popülerlik için bunları tekrar etmeyin. Hiç olmayan bir dünya ve karakterler kurgulayan yazarları okuyun. Çoğu keşfedilmemiş olsa da çok daha kaliteli yazıyorlar.

Kısa öykü yazmaya başlamadan önce ilk yapacağınız şey orjinal bir fikir bulmak. Bir kız ve bir erkeğin aşık olması, birinin kötü çocuk olması ötekinin masum kız olması gibi hikayeler Wattpad'de milyonlarca var. Orjinal bir kurgunuz yoksa okunmayabilirsiniz. Ya da kaliteli şeyler okuyanlar sizi okumayabilir, bu popüler olmaktan daha önemli bence. Biraz tarayın ve farklı birşey yapmaya çalışın. Mesela bir kere de erkek  zengin olmasın hepsi fakir olsun. Karakterleriniz rezidaslarda duş alacağına haksızlıklarla mücadele etsin.

Kısa öykü yazarken özellikle de ana karakterlerinizin kişilik analizleri yapın. Kişiliklerini ve fiziksel özelliklerini belli bir sırada anlatmak zorunda değilsiniz. Aralara serpiştirebilirsiniz. Karakter bulmakta zorlanıyorsanız çevrenize hatta sokaktaki insanları inceleyip sonra gözlerinizi kapatıp nasıl biri olduğu konusunda tahmin yürütmeniz işe yarayabilir. Bir ünlüden ya da başka bir kahramandan ilham alabilirsiniz.

Yazdığınız hikayenin inandırıcı bir arka planı olmalı. Eğer yazdığınız konunun nasıl bir ortamda olabileceğiyle ilgili fikriniz yoksa araştırma yapabilirsiniz. Konuyla ilgili film izleyeyip kitap okuyabilirsiniz. Hatta çok tehlikeli değilse yazdığınız ortama benzer bir ortama girebilirsiniz. Örneğin, dövmeli, resim yapan, sanatçı ruhlu biri genellikle eğitimli bir aileden gelmiştir. Bu tarz birinin okuru çekecek özelliklere sahip serseri bir ruhu vardır. (Kötü çocuk hikayelerinin bu kadar okunmasının sebebi.) Bu insanlar pavyonda takılıp, 'Şşt, yavrum, bana gelsene' falan diyen krolarla takılmazlar. Karizmatik takılırlar. Ortamla ilgili hiç bir bilgisi olmayan birini alakasız olaylarla çekebilirsiniz belki ama burada milyonlarca kişi var hayat konusunda deneyimli biri okursa bunları ergence bulabilir. Sadece ergenler yazıyor ve okuyor sanmayın. Yaşı büyük olan yazar ve okurlar da var. Güvenin bana ;)

Kısa hikayenin en önemli özelliklerinden biri giriş bölümüdür. Okur hikayenize tıkladığında ilk karşısına çıkacak bölümü okurken sıkılırsa anında kütüphaneden silebilir. Daha ilk paragraftan konuya giriş yapın ya da çıtlatın. Gereksiz şeylerle doldurmayın. Giriş bölümünüz ayrı gelişme bölümünüz ayrı takılmasın. Hatta mümkünse daha ilk paragrafın sonunda okuru meraklandırın.

Peki girişten sonra nasıl devam etmelisiniz? Hikaye sürekli aynı şekilde devam ederse okuru sıkabilir. Hayallerimizi yazıyoruz belki ama hayatta her zaman mutluluk olmaz. Hep iyi şeylerin olması ya da hep kötü şeylerin olması konunun doğallığını bozar. Mutlaka bir yerde zorluk çıkarın ve mücadele kurgulayın.

Okuru merakta bırakmak hikayenizin okunması için iyi bir taktiktir. Her bölümü okuru merak ettirecek bir şekilde bitirmelisiniz ki okur hikayeyi bırakamasın hemen diğer bölüme geçsin ya da heyecanla bir sonraki bölümü beklesin. 

Son olarak okuru tatmin edici bir final yazmalısınız. İlla ki karakteri öldürmek zorunda değilsiniz. Bu okurları hayal kırıklığına uğratabilir. Ya da masallardaki gibi sonsuza kadar mutlu yaşadılar gibi bitirmek hikayenin inandırıcılığını zedeleyebilir. Açık uçlu bırakmak ya da sonucu okurların hayal gücüne bırakmak hikayenizin kalitesini arttıracaktır. Popüler oldu diye hikayeyi pembe dizi formuna dönüştirmek ve gereksiz yüzlerce bölüm yazmak ve bir sürü devam kitabı yazmak çok sevilen bir hikayeyi öldürebilir. Tadında bırakmak bazen en iyisi olabilir.

Bir sürü kısa hikaye örneği okuyun. Wattpad'de kısa hikaye kategorisine ya da çok uzun bölümlü olmayan hikayelere göz atın.

'Öykünüze sona en yakın yerden başlayın. Masmavi gökyüzü, vızıldayan arılar türünde boş laflar etmeyin- tabi arılar birini sokmayacaksa.'

                                                                                                                                     Jo Verity

Yaratıcı Yazarlık DersleriWhere stories live. Discover now