Olay Örgüsü

5.2K 408 56
                                    

Çoğu kişi romanlarda yazılan olay örgüsünün bir takım şablonların varyasyonu olduğunu söylerler. Bu şablonlar şunlardır:

Canavarı alt etmek: Bir kişi ya da topluluk kendilerini bir şekilde tehdit eden birşeyle savaşıp yenerler ve dünyayı kurtarırlar.

Fakirlikten zenginliğe: Alt sınıfta yaşayanlar ayrılacılıklı bir yaşama ve zafere ulaşırlar.

Arama: Bir kişi birşey ya da bir kişi aramak için yurdunu terkeder.

Yolculuk ve Dönüş: Kişi macera yaşamak için kurulu düzenini bırakır gider ve sonra geri döner.

Komedi: Kargaşa, yanlış anlama nedeniyle karakter amacına ulaşamaz. Fakat sonra sorun çözülür ve mutlu sonla biter.

Trajedi: Karakterin zaafı ya da hatası nedeniyle istediğine ulaşamaz.

Yeniden Doğuş: Karakter arzusuna ulaşmak için tümüyle farklı bir kişi olur.

Olgunlaşma: Sorunlar ve travmaların çözüm sürecinde olgunlaşma ve büyümeyle ilişkilendirilir.

Başkaldırı: Karakter ya da topluluk bir otoriteye karşı mücadeleye girişir.

Diğerinin yerine geçme: İki karakter birbirinin yerine geçer.

Faust Sözleşmesi: Katakter bir pazarlık yapar ve bu durumdan kurtulamaz.

İniş ve Çıkış: Herşeyini kaybeden bir karakter yeniden zirveye çıkmayı başarır.

Bu şablonlar edebiyat kadar eski şablonlarmış. Yazarlar döne dolana bu şablonlardan birini kullandığı yazılmış. Hikayenizin orijinalliğini sağlayacak olan karakterler, üslup ve fikirlerdir.

İlk bölümlerden itibaren söylediğim şeylerden biri hikayeye mutlaka bir plan hatta bir şemayla başlamanız. Her bölümde ne olacağını önceden belirlemelisiniz ki hem olayları hem karakterleri hikayeye eşit olarak dağıtabilesiniz. Fakat şöyle birşey de var ki, bazen yazarken hikayenin akışıyla şemanız değişebilir. Bazı yazarlar en ince ayrıntısına kadar planlarken bazıları da hiç bir şekilde plan yapmadan kitaplarına başlarlarmış. Aslında makul olanı ikisinin ortasında olmakmış.

Kitaplarınızın okunması için mutlaka okuru merakta bırakmanız gerekir. Benim tavsiyem her bölümü en heyecanlı yerinde bitirin.

Karakterlerinize sadistçe davranın. Başlarına birşey gelsin. Mücadele etmeleri gereken bir duruma getirin. Günlük gibi lisede hayat ya da birbirini seven erkekle kadının yazım hatası dolu aşk hikayesi çok monoton olur. Hayal gücünüzü konuşturup ayrı bir gezegen bile yaratsanız, karakterinizi başını sıkıştırın ki kitabınız keyifle okunsun. Okurlarınızı germekten çekinmeyin.

Son olarak eğer gerçekten güzel bir hikaye yazdıysanız mükemmel bir final yazmalısınız. Çünkü hikayeniz beğenildiyse okuru finalde tatmin etmek zorundasınız. Herkes kitap yazmaya başlayabilir ancak bitirmesi hüner ister. Bunu anlamak için Wattpad'i inceleyebilirsiniz. Bitmeyen kitaplar biten kitapların neredeyse yüz katı ve en popüler kitaplar dahi hala final vermemiş hikayeler.

Yaratıcı Yazarlık DersleriHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin