Romanda Mekan

5.8K 411 48
                                    

Daha önceki bölümlerde yazmayı atladığım birşeyden bahsetmek istiyorum. Romanda şive kullanılması uygun bulunmuyor. Bunu Wattpad için şu şekilde çevirmem de mümkün. Lütfen hikayelerinizde ergence konuşmayın. Mizah kategorisinde olup karakterin sadece ergence konuşması bence hiç komik olmuyor. Bu tarz hikayeler belki genç kurguya girebilir, bu kategoride gençler kendi aralarında böyle bir dil kullanabilir ancak yazar kendi anlatımını düzgün yazar. Ancak başka hiç bir akıllıca espri olmayan, absürtleme, parodi, ironi , vs. olmayıp sadece araya anlamsız sözcüklerin sıkıştırılmasından ibaret hikayeler oldukça amatör kalıyor. 

Mekan konusuna dönersek öncelikle hikayenizin hangi ülkede, şehirde geçeceğine karar verin. İlla ki okura söylemek zorunda değilsiniz. Ama kafanızda hikayenizin nerede geçtiğini bilin. Eğer şu ana kadar çok gezip görmüşseniz kurgulayacağınız mekan çeşitliliği konusunda şanslısınız. Ama başka ülkeler görmemişseniz bile üzülmeyin. Eğer gördüyseniz büyülü bir şehir tasvir etmek için İstanbul yeter. 

Kitabınızda gündelik hayatın geçeceği mekanı belirleyin. Bu bir okul ya da hastane olabilir. Hikayenizde karakterlerinizin girdiği bu ortamları okurlarınıza tanıtmayı unutmayın. Bu konuda zorlanıyorsanız. Girdiğiniz ortamları inceleyip kendi kendinize tasvir etmeye çalışarak alıştırma yapabilirsiniz. Kurguladığınız mekan gerçek hayatta olmayan bir mekan da olabilir. Eğer mantık hatası yapmazsanız. kimse sadece sizin kafanızda olan bir mekanı sorgulamaz.

Betimleme yaparken ıncık cıncık sayfalarca tasvir yapmak artık klişeleşmiş birşeydir. Mekanı tanıtırken paragrafınıza küçük bir olay ekleyerek heyecan katabilirsiniz. Ya da birinci tekil şahıs kullanıyorsanız mekanı karakterinize yorumlatabilir ya da betimleme içine mekanın karakteriniz üzerindeki psikolojik etkilerinden bahsedebilirsiniz. Sayfalarca kuru kuru betimleme yapmak okurlarınızı sıkabilir.

İç karartıcı mekanlar da ilham verici olabilir. Ayrıca mekanı tanıtırken betimlemeye kendi duygularınızı katmaktan kaçının.

Yaratıcı Yazarlık DersleriWhere stories live. Discover now