Neden Yazıyoruz?

17.1K 801 384
                                    

Niçin yazdım? Çünkü hayatı yetersiz buldum.

                                                                Tennessee Williams

Hepimizin bir yazma amacı var değil mi? Bu Wattpad'de çoğunlukla populer olmak için gibi görünüyor. Sosyal medya gitgide ayrı bir dünya haline geliyor. 10 sene önce ünlü olmak için ciddi şarkılar yazmak ya da çok yetenekli olmak gerekirken bugün saçma sapan birşeyler söylerken kendini çekip youtube'a video yüklemek bile yeterli olabiliyor. Öte yandan yazmak popüler olma isteğinden çok daha öte birşey. Çünkü hitap ettiğin kitle çok farklı. Video izlemek okuyup anlamaktan çok daha kolay bir aktivite. Ve işin açıkçası kitap okuma alışkanlığı sandığınız kadar yaygın değil. Kitap okumaya zaman ayırabilen azınlık popüler kitaplardan kafasını kaldırıp ebook okumayabilir.

Yazı yazmak kendini ifade etme şeklidir. İnsanoğlu için kendini ifade etmek çok doğal bir ihtiyaçtır. Yazılarımızın okuyuculara ulaşması açısından kesinlikle çok şanslı bir döneme girdik. Şu an gerek kitapların filmlere uyarlanması, fantastik hikayelerin bile bilgisayar ortamında görsel olarak gerçeğe dönüştürülmesi gerekse sosyal medyadan elektronik dergilerden yayınlanması ve basılı yayınların internet üzerinden geniş çaplı reklam yapılmasına kadar geçmişte yaşamış yazarlara göre kesinlikle çok daha şanslıyız. 

Herkes kendi düşüncelerini, yaşantılarından çıkardıkları dersleri; hikaye, şiir ya da şarkıya çevirip paylaşmak isteyebilir. Yazı yazmak için doğuştan bir kendini ifade etme yeteneği gerekebilir. Yeteneği olan, hayal gücü daha geniş olan bir insan ötekilerden çok daha başarılı bir yazar olabilir. Ancak kitap yazmanız ya da wattpadde hikaye yayınlamanız için bilgisayarınız olması yeterli. Hatta çoğu zaman kağıt kalem bile yeterli. Yazarlıkla ilgili herhangi bir ders ya da eğitim almanıza gerek yok. Başka bir bölümde okuyabilirsiniz ya da başka bir işiniz olabilir hiçbiri yazar olmanıza engel değil. 

Ayrıca yazı yazmak sizi sosyalleştirir. Wattpadi örnek verelim. Hiç tanımadığınız kişileri buradan okuduğunuz kitaplarla tanıyabilirsiniz. Yazışabilirsiniz. Sizin yazdıklarınıza benzer türde hikayeler yazan kişilerle tanışabilirsiniz. 

Bana neden yazıyorsun diye sorarsanız 'Anlatacaklarım var.' diye cevap veririm. Benim görüp çoğunluğun göremediği bazı şeyler olduğunu farkettim. Ayrıca hep dünyada yaşanan adaletsizlikler ve zulümü görüp acı çektim ve hep sorguladım. Dünya nasıl daha iyi bir yer olurdu diye düşünerek hayaller kurdum. Bu hayalleri de paylaşmak istiyorum.

Peki siz neden yazıyorsunuz? 

Yaratıcı Yazarlık DersleriWhere stories live. Discover now