Yaratıcı Yazarlık Dersleri

31.6K 1.4K 548
                                    

Merhaba sevgili yazarlar ve yazar adayları. Belki siz de artık Wattpadde okur sayısı kadar yazar olduğunu farketmişsinizdir. Wattpad'in avantajlarından biri insanı yazmaya ya da yazdıklarını yayınlamaya teşvik etmesi. Siz bu kitabı okuduğunuza göre 'Yazıyorum ama daha iyi yazmak istiyorum.' diyor olmalısınız.

Her yazar okuyucusuyla bir bütündür. Okuyucunuz yoksa yazmanın da çok anlamı olmaz. Eğer sağlam bir kurgunuz varsa, özgünseniz, anlatım ve imla kurallarına dikkat ederseniz okunursunuz. Çok edebi yazmanız ve süslü cümleler kurmanız hikayenizin kalitesini arttıracaktır. Ancak farklı bir kurgunuz yoksa kitabınız okunmayabilir.

Bir hikaye yazarken elbette bir yerlerden ilham alırız. Bu bir sinema filmi olabilir, tiyatro eseri olabilir. Fakat popüler bir esere çok benzetilen hikayeler bence orjinal olmuyor. Bir başka husus hikayenin türü. Türkçe Wattpad'de hep benzeri tarz romantik, sert erkek, gençlik aşkı populer. Tabi herkes istediği tür yazabilir. Ama başka türlere ilginiz varsa denemekten çekinmeyin. Aklınızda başka bir hikayeye benzemeyen birşey varsa bile önce bir Wattpad'i tarayın. Benzer hikayelere göz atın.

Bunlar benim kendi deneyimlerimden önerilerim. Ben direk yazılarımı yayınlamak için googledan buldum wattpad'i. Benim Wattpad'de hiç arkadaşım yoktu. Uzun süre nasıl hikayeler yazılmış, neler popüler diye baktım. Buradaki 'Nasıl iyi yazar olunur?' kitaplarına baktım. Sonra bir kısa hikaye yayınladım. Biraz okur topladım. Sonra bir tane daha hikaye yayınladım ve populer oldu. Populer olmasının önemli sebeplerinden biri düzenli yayınlamam. Bir de kurgunun baştan sona planlanmış olması olabilir. Bence doğaçlama başlayıp okunursa devam ederim diye yazmaya başlamayın. Asla vazgeçmeyin. İlk bölümlerde neden okunmuyor diye debelenmeyin. Hikayenize güveniyorsanız sabredin ve yazmaya devam edin. Güzelse mutlaka okunacaktır.

Popüler olmak bir yana burada yazmanın bir avantajı da okur profilini tanımak ve eleştiri almak. Bazen saçma eleştiriler olabiliyor. Mesela biri çıkıp 'Bu türü sevmiyorum' diyebilir. Siz de 'Başka kategoriye bak neden yorum yazıyorsun ki?' diyebilirsiniz. Ancak nerede hatalarınızın olduğunu belirten eleştiriler kendinizi geliştirmenizi sağlar ve profesyonelliğe bir adım daha yaklaştırabilir sizi.

Tabi ben yazarlık konusunda profesyonel değilim. Bir kitabım popüler oldu diye de yazarlıkla ilgili nutuk atmaya başlamayacağım. Ben de sizin gibi daha iyi yazmak istiyorum. Ve diğer hikayelerimi yayınlamaya başlamadan önce yaratıcı yazarlıkla ilgili araştırma yapmaya ve sizlerle paylaşmaya karar verdim. İnteraktif bir ortam oluşsun istiyorum. Muhtemelen yazı yazmak gibi ortak bir yönümüz var. O zaman hadi yorumlara yazın düşüncelerinizi diyebilirim. Umarım yararlı bir kaynak olur.

Yararlanılan kaynak: Yaratıcı Yazarlık- Stephen May

Yaratıcı Yazarlık DersleriWhere stories live. Discover now