1 - Ešte sme neskončili Washington

174 15 3
                                    

      Reed si pamätal, keď ich prvý krát videl v Openshaw. Nebolo to tak dávno po tom čo sa tam aj s otcom presťahovali. Mal dvanásť rokov a veľmi veľké sny. Videl ich, keď pomáhal otcovi s nákupom. Sedeli pred obchodom na kapotách svojich vyleštených áut. Autá boli čierne, ich kožené bundy boli tiež čierne s obrázkom bieleho kostlivca jazdiaceho na motorke na chrbte. Vždy fajčili malborky. Nikdy nič iné. Smiali sa a za bieleho dňa popíjali kolu. Keď sa zotmelo, do koly si pridali rum. Staršia generácia sa na nich večne sťažovala. Grázli. Áno boli to grázli. Vandalizmus, požívanie alkoholu, podávanie ho neplnoletým, rovnako to bolo aj s cigaretami, rýchla jazda. Ako im to všetko prešlo?

     Dobre sa narodili. Ak v peňaženke nemali najmenej dvesto libier, hovorili akí sú chudobní. Dvesto libier len tak. O tom mohol Reed len snívať. Zašuchotať bankovkami pred nosom policajta a odfrčať si do noci. Alebo riaditeľovi, ktorý sa vyhráža, že ho vyhodí zo školy ak si neopraví známky. Hodiť mu ich pár na stôl a známky na vysvedčení sa akoby zázrakom opravili. No nie každý sa dobre narodil. A nie každý chodí na súkromnú školu, po ktorej môže pracovať v ockovej firme. Nie každý bol čierny jazdec. A nie každý sa narodil so striebornou lyžicou v ústach. Nie každý si mohol dovoliť súkromnú školu.

     Ale to Reed ani nechcel. Netúžil byť boháčom ani chodiť na súkromnú školu. Jediné čo chcel bolo čierne auto a čierna kožená bunda s kostlivcom jazdiacim na motorke. Chcel byť čierny jazdec. Chcel byť chalan zo strednej, na ktorého zízali malí chlapci a báli sa mu prihovoriť. Lenže chcel priveľa. On vedel, že tak skoro si čierne auto nekúpi ale aspoň si vedel kúpiť koženú bundu. Síce nemala kostru jazdiacu na motorke ale to si kompenzoval vlastnou motorkou. Indian Scout 60. Nejaký zbohatlík ju vyhodil vo výbornom stave, pracovníci na skládke skontaktovali Reedovho otca, či by ju vedel opraviť. Potrebovala len vymeniť zopár dielov, nalakovať a naleštiť. Nič čo by Reed nedokázal sám. Predsa len s otcom automechanikom pracoval od malička.

     „Reed?" ozval sa hlas z garáže. Reed sa ukrýval pod čiernym Huindaiom a nikto by ho nezbadal keby sa nezľakol a neudrel sa čelom o podvozok auta. Sponad podvozku vykukla pehatá hlava s jedným okom hnedým a druhým zeleným. „Kry ma!" sykol a chlapec sa okamžite napriamil. Do garáže s nervóznym škrekotom vtrhla pekná čiernovláska. „Kde je Reed?" štekla podráždene. Reed zatvoril oči, akoby mu to pomohlo v jeho ukývaní sa. „Netuším teraz som prišiel."

     Plesk.

     „Odkáž mu, že ho už nikdy nechcem vidieť," zavrčala a s ráznym dupotom opätkov sa odprevadila von z garáže. Reed sa vytiahol spod auta a všimol si chlapcov otlačok na líci. „Ježiš... prepáč Nate nevedel som, že ti dá facku," postavil sa a narovnal sa. Díval sa von z garáže, odkiaľ odišla. „Ďalšia známosť na jednu noc?"

     „Vieš aký mala zadok?" zasmial sa pri tej spomienke. „Vždy to za teba žehlím. Už ma to nebaví."

     „No tak Nathaniel. Uvoľni sa trochu," usmial sa a potľapkal kamaráta po chrbte. „Naser si," zamrmlal vysoký chlapec s neposlušnými hnedočervenými vlasmi. Podal kamarátovi zašpinenú utierku a ukázal mu na čelo. Špinavá utierka jeho šmuhu na čele len rozmazala a preto ju Reed šmaril do koša. „Kde máš brata? Zas sa bifľuje?" opýtal sa čistiac si ruky s novou, čistou utierkou. Nathaniel len prikývol. Jeho brat, dvojička, Oliver sa učil dlho do noci aby si udržal najlepšie známky na Openshawskej prípravke. Prestížnej súkromnej škole kam obaja bratia chodili. Nathaniel sa skôr spoliehal na bankový účet svojich rodičov no aj on bol múdry. Oliver bol však múdrejší. Motivovanejší. „Tak," tleskol Reed, „čo ťa sem privádza?"

     „Nudím sa," pokrčil plecami. Reed sa vyškeril keď zbadal čierny Ford mustang z roku 69. Vždy sa na ňom rád vozil. To auto bolo zachovalé, opravené a veľmi drahé. Nate mu nikdy nedovolil povoziť sa na ňom hoci mal Reed vodičák dlhšie ako on. Reed jazdil rýchlo. Preto ho Nathaniel nenechal šoférovať mustanga. A tiež kvôli tomu, že Reed mu nedovolil povoziť sa na motorke.

Vlci z Openshaw ✔Where stories live. Discover now