Fluturele

151 85 0
                                    

Fluturele este un simbol al sufletului, schimbării, metamorfozei, învierii, speranţei, vieţii şi unor noi începuturi în numeroase tradiţii, legende, mituri şi superstiţii ale lumii.
În mitologia grecească, Psyche (semnificând literal "suflet") era reprezentată sub forma unui fluture. În plus, Psyche era asociată cu dragostea, ca urmare a conexiunii amoroase intense dar lipsite de speranţă dintre ea şi Eros, zeul grec al dragostei. Totodată, în antichitate, grecii vedeau fluturii drept suflete ale oamenilor morţi.
Într-un mozaic scos la lumină din ruinele de la Pompei este înfăţişat un fluture ieşind dintr-un craniu uman ca un simbol al sufletului ce părăseşte după moarte corpul.
Simbolizând sufletul şi în creştinismul timpuriu, fluturele apare pe morminte creştine străvechi şi împreună cu I. Hristos în arta religioasă. Nu întâmplător, el a ajuns să fie conectat metaforic în creştinism cu nemurirea şi învierea lui Hristos.
Se spune că prizonierii din lagărele naziste, îndeosebi copiii, desenau fluturi cu unghiile sau cu pietre pe zidurile ce îi împresurau. Era ca şi cum ar fi ştiut cumva că sunt pe cale să moară şi şi-ar fi exprimat dorinţa ca sufletele lor să se transforme în fluturi. Legendă sau adevăr, se menţionează că, timp de mulţi ani după Holocaust, au fost frecvent văzuţi mii de fluturi coborând pe pământ la Auschwitz şi în alte lagăre ale morţii.

 Legendă sau adevăr, se menţionează că, timp de mulţi ani după Holocaust, au fost frecvent văzuţi mii de fluturi coborând pe pământ la Auschwitz şi în alte lagăre ale morţii

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Utopic TopicWhere stories live. Discover now