Shrek

212 90 8
                                    

Despre căpcăuni am auzit cu toții în povești. În animația “Shrek“, este vorba despre un căpcăun modern și simpatic. Dar Shrek a fost inspirat dintr-un personaj real.
Francezul Maurice Tillet a stat la baza personajului de ficțiune, Shrek. El s-a născut în 1903, ca un băiat foarte talentat și inteligent. Putea vorbi cursiv în nu mai puțin de paisprezece limbi, stăpânea șase instrumente muzicale și juca foarte bine șah.
Tillet era un mic geniu. Doar că Dumnezeu a dat acestui om deosebit o povară imensă de dus, o boală extrem de grea care avea să-i mutileze fizionomia și o dată cu ea, întreaga viață.
Când avea doisprezece ani, doctorii i-au pus diagnosticul: acromegalie. Din cauza unor disfuncţii hipofizare, această boală rară duce la creşterea excesivă și disproporţionată a membrelor şi oaselor.
În nici câteva luni, tânărul inteligent şi frumos, s-a transformat într-o arătare monstruoasă. A ajuns să stea închis în casă de teama celorlalți oameni care începuseră să-l batjocorească.
Totuși, forțat de situație, învaţă să se adapteze. Reușește să fugă în America şi acolo începe să-şi folosească aspectul neobişnuit în singurul mod care i-a fost cu putință, în ring. Devine luptător profesionist, şi cap de afiş al galelor în care era prezentat ca un uriaş temut de duşmani.

 Devine luptător profesionist, şi cap de afiş al galelor în care era prezentat ca un uriaş temut de duşmani

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

S-a transformat rapid într-o celebritate, fiind cunoscut în Wrestling sub numele de “Ciudatul Căpcăun“.
Apogeul carierei sale a fost la 1 august 1944, atunci când “Căpcăunul“, rebotezat în “Îngerul-francez”, l-a învins pe Steve “Concasor” Casey în meciul pentru titlul de Campion Mondial al American Wrestling Association. Ambiția, lupta pentru supraviețuire și aspectul său bizar au câștigat stima fanilor.
Anagoff, un fost campion de Wrestling, îl roagă pe Tillet să accepte să-i imortalizeze chipul în ipsos. După ce şi-a dat acceptul, Bobby a făcut trei “măşti” care îl reprezentau pe campion. O mască se ştie că i-a fost dăruită halterofilului Henry “Milo” Steinborn, încă una ajungând la prietenul Patrick Kelly. Steinborn a donat această mască pentru Muzeul Barbell York. A doua mască, după ce ani de zile a tronat pe biroul lui Kelly, într-un final a ajuns la International Wrestling Museum din Iowa. De asemenea, la Muzeul International de Ştiinţă Chirurgicală din Chicago există o statuie în mărime naturală care îl reprezintă pe Tillet, realizată în 1950 de Louis Linck. Mulajul de la Muzeul Barbell a fost cel folosit ca model pentru designul celebrului protagonist de desene animate, Shrek.

Utopic TopicWhere stories live. Discover now