Titaniden 6

127 4 1
                                    

TETHYS

Tethys is de Titanide van de zee en ondergrondse rivieren. Haar ouders zijn Gaia en Uranus. Ze is getrouwd met haar broer Oceanus.
Ze is tevens de beschermheilige van het verzorgen van kinderen. Vaak wordt ze vergezeld door Ilithyia, godin van de bevalling. 

Tethys en Hera
Eén van de latere Olympische godinnen Hera werd opgevoed door Tethys tot zij bereid was om de oppergod Zeus te huwen. Toen Arcas en Callisto aan de hemel geplaatst werden als de sterrenbeelden Ursa Major en Ursa Minor, was Hera het hier niet mee eens en ze vroeg haar voogd Tethys te hulp. Zij vervloekte de sterrenbeelden, zodat zij eeuwig rondjes moesten draaien in de hemel, zonder ooit onder de horizon te verdwijnen. 

Kinderen
Tethys heeft samen met Oceanus meer drieduizend kinderen. Een groot deel (of eigenlijk alles) zijn de Oceaniden en de Potamiden. De Potamiden zijn de broers van de Oceaniden. Van de Potamiden is er amper informatie en van de Oceaniden zijn er te veel om op te noemen, maar een aantal bekende (moeders van grote helden, van mythische figuren etc.) zijn: Pleione (moeder van de Hesperiden), Thetis (niet verwarren met de Titanide! Thetis is de moeder van de grote Achilles, die van de onkwetsbaarheid en de achillespees), Clymene (er zijn veel versies over haar, maar staat bekend als: kleindochter van Minos, vrouw van Iapetus, moeder van Atlas en Prometheus), Amphitrite (de vrouw van Poseidon), Circe (de tovenares, zie een deel van Mindere goden), Doris (vrouw van Nereus, de Oude Man van de Zee, moeder van de Nereïden), Eurynome (een bediende van Odysseus' vrouw, Penelope) en Calypso (dochter van Atlas. Ze houdt hem zeven jaar bij zich op het eiland Ogygia, maar zij slaagt er - ondanks een belofte van onsterfelijkheid en eeuwige jeugd - niet in hem zijn vaderland en zijn vrouw en kind te doen vergeten. Door het eensgezinde ingrijpen van Athena - was ook verliefd op Odysseus -, die Odysseus veilig thuis wenst en met tussenkomst van Hermes, werd zij ten slotte gedwongen haar gevangene te laten gaan. Calypso zou met Odysseus twee kinderen hebben). Dat zijn de meest bekende van de... drieduizend. Ik heb echt medelijden met de andere Oceaniden en Potamiden. Spelen een hele kleine rol in het universum, worden altijd vergeten... tja, een kind zijn van een onsterfelijk iemand die veel kinderen heeft is niet makkelijk. 

Greek MythologyWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu