Andere mythische figuren 4

84 3 2
                                    

(Dit is het honderdste deel!)

(Heel erg bedankt voor de reads en de leuke comments!)

(Aan de zijkant zie je Artemis en haar nimfen. Wie Artemis is, weet ik niet. Er is ongetwijfeld ergens een aanwijzing te vinden in het schilderij over wie wie is.)

NIMFEN

Nimfen zijn halve goden en halve daimonen die in de natuur leven en gebonden zijn aan een bepaalde plek of plantensoort.

Zij sluiten zich graag bij de hogere godheden aan, vooral bij die, welke invloed hebben op het leven van de natuur. Nimfen dienen hen dan met ijver. Daarom zien wij ze ook in de Bacchantische vrolijkheid delen van het gevolg van Dionysus, die immers ook onder de liefderijke zorg van de nimfen van Nysa was opgegroeid; dan weer begeleiden zij Aphrodite of zij trekken op de jacht met Artemis en worden ook geassocieerd met Pan en Hermes.

Naiaden

De nimfen van de wateren of naiaden, waartoe ook de Oceaniden en de Nereïden (beide nimfen van de zee) worden gerekend, zijn in het bijzonder de nimfen van die wateren, welke op de aarde worden aangetroffen, de beken en bronnen, die de algemene naam van Naiaden droegen. Ze waren de dochters van de rivergoden, van de Potamiden.

Er zijn vier typen waternimfen: de Crinaeae (fonteinen en bronnen), de Eleionomae (moerassen), de Pegaeae (rivieren) en de Limnaden (zoetwatermeren).

Door middel van de planten voeden zij ook de kuddes en zodoende ook de mensen. Daarom genoten zij een bijzondere verering en men richtte voor hen altaren op aan de door hen bewoonde bronnen.

Oreaden

De oreaden zijn de nimfen van de bergen, maar worden soms ook gezien als de beschermsters van de gehele berg, waartoe ook de nimfen van de dalen en kloven (Napaea) worden gerekend. Het was een zeer verspreid geslacht van nimfen, die ook wel naar verschillende bergstreken bijzondere namen dragen. Ze waren de dochters van de vijf hekateriden. Zij zijn voornamelijk de gezellinnen van Artemis, met wie zij reidansen opvoeren en zich in de jacht verlustigen.

Dryaden

De dryaden zijn bosnimfen.Dryaden (in ieder geval de hamadryaden) leven in de bomen en sterven met hen. Daar deze de onsterfelijkheid niet bezitten, kunnen zij slechts in oneigenlijke zin tot de goden worden gerekend. Een dryade straft diegenen die schade aan haar boom aanrichten. Deze nimfen worden vooral ingedeeld op boomsoort. 

Andere nimfen

De anthousa zijn de onbekende nimfen van de bloemen. 

De aurae zijn de nimfen van de briezen en waarschijnlijk dochters van de Anemoi.

De Lampaden zijn de nimfen die het pad van hun meesteres Hecate verlichten met toortsen. Men gelooft ook dat de Lampaden verantwoordelijk zouden zijn van de visioenen die de stervelingen hebben. 

De maenaden zijn de nimfen die Dionysus vergezellen. Ze dragen lange gewaden en dierenvellen, en voeren wilde dansen uit. Hun voedsel bestaat uit rauw vlees, dat zij met blote handen van hun slachtoffer afscheuren. Sommige maenaden zijn oreaden, anderen naiaden en andere nimfen, maar ook sterfelijke vrouwen kunnen maenaden worden.

De limoniaden zijn de nimfen van de bloemen, weiden en velden.

De Mythe van de oude Grieken

Dit evenement is geschrapt in verband met het gebeuren dat er te weinig stemmen binnenkwamen. Het spijt me. 

Greek MythologyWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu