Andere mythische figuren 10

52 3 3
                                    

MEDEA

Medea was in de Griekse mythologie een tovenares uit Colchis die Jason hielp het Gulden Vlies te veroveren. Hij nam haar mee naar Griekenland, maar liet haar in de steek voor de dochter van de koning van Korinthe, waarna Medea wraak nam door hun twee zoontjes, de koning van Korinthe en zijn dochter te vermoorden.

Afstamming
Medea was de dochter van de Oceanide Eidyia en Aietes, de koning van Colchis. Via haar vader was ze een kleindochter van Helios en een nicht van Circe. Net als zij beschikte Medea over grote toverkracht.

Medea en Jason
In Colchis bevond zich het Gulden Vlies. Jason en de Argonauten kwamen met de Argo uit Iolkos om in opdracht van koning Pelias het Gulden Vlies te halen. Aietes, de koning van Colchis, was echter niet van plan om het af te staan, maar zijn dochter Medea werd verliefd op Jason door een pijl van Eros en besloot hem te helpen bij het bemachtigen van het Vlies. In ruil daarvoor beloofde Jason om met haar te trouwen en mee te nemen naar Griekenland. Dankzij de tovermiddelen van Medea wist Jason de onmogelijke opdrachten van Aietes te volbrengen. Ook slaagde ze erin de draak die het Vlies bewaakte in slaap te zingen zodat Jason het kon bemachtigen.

Nadat ze het Vlies hadden bemachtigd, zetten Jason en Medea koers naar Griekenland. Volgens sommige bronnen had Medea haar halfbroer Absyrthus vermoord, in stukken gesneden en in de zee geworpen om achtervolgers af te schudden die het lijk zouden willen bergen.
Ook zou Medea helemaal niet hebben gerouwd om haar halfbroer, omdat ze te verliefd was op Jason.

Huwelijk
Volgens Apollonius Rhodius die in zijn Argonautica uitvoerig de reis van de Argonauten heeft beschreven, trouwden Jason en Medea in het paleis van Alcinoüs, de koning van de Phaeaken.
Alcinoüs werd bedreigd door achtervolgers uit Colchis en had er mee toegestemd Medea aan hen uit te leveren, tenzij ze getrouwd was met Jason.
Alcinoüs' vrouw, Arete, had dit bericht doorgespeeld aan Jason en Medea, die daarop gelijk trouwden. Daarna weerstond Alcinoüs de troepen van Aietes en bereikten Jason en Medea na de nodige avonturen uiteindelijk Iolkos.
Na de moord op Pelias vluchtten de twee naar Korinthe, waar ze de tweeling Mermeros en Pheres kregen. Volgens andere bronnen kregen ze ook nog een derde kind, Tissandros genaamd.

De breuk
Na tien jaar werd Jason verliefd op Creüsa, de dochter van de koning van Korinthe. Door met haar te trouwen zou hij later koning van Korinthe worden.

De koning stemde met hun huwelijk in, en Jason probeerde Medea ervan te overtuigen te scheiden. Hij beweerde dat hij met Creüsa wilde trouwen om zo hun zonen een betere toekomst te geven.
Ondanks dat Medea zich diep beledigd voelde, zette Jason het huwelijk met Creüsa door.
Medea deed alsof ze met het huwelijk instemde, maar ze stuurde een trouwjurk die vergiftigd was. Toen Creüsa de jurk aan deed, ging ze in vlammen op. Haar vader Kreon werd op aanraking met het gif ook omgebracht.

Vervolgens bracht Medea haar eigen kinderen om het leven met een zwaard. Met een drakenwagen die ze gekregen had van Helios vluchtte Medea weg.
Medea's wraak op Jason is het onderwerp van de beroemde tragedie Medea van Euripides.

Medea en Aegeus
Na haar vlucht uit Korinthe ging Medea naar koning Aegeus in Athene. Ze had zijn vertrouwen weten te winnen door hem te beloven dat zij zijn jeugd terug zou geven.
Ze trouwden en kregen een zoon, Medus. Om Medus te beschermen ondernam ze een poging om Theseus, de zoon van Aegeus uit een eerdere verhouding, met gif om te brengen. Toen dit uitkwam, werd Medea samen met haar zoon het land uitgejaagd.
Volgens sommige bronnen vluchtte zij naar haar geboorteplaats Colchis. Daar was haar vader onttroond door haar oom, Perses. Medea doodde Perses en hielp haar vader weer aan de macht. Na haar dood werd Medea onder de Colchiërs als een godin vereerd.

Greek MythologyWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu