Mindere goden 3

206 11 1
  • Opgedragen aan Vellamo (IG: @camppotterhead)
                                    

IRIS

Iris is de godin van de regenboog en de boodschapster van de goden. Hermes is ook een boodschapper, maar hij escorteert doden naar de Onderwereld. Iris brengt boodschappen van goden naar mensen en andersom. Daardoor is ze veel op aarde te vinden en weet ze wat er gebeurd in de wereld.

Geboorte

Iris zou een dochter van de zeegod Thaumas en de Oceanide Elektra zijn. Dat zij de dochter van een zeegod genoemd wordt, laat zich hieruit verklaren, dat bij de Grieken de regenboog uit zee scheen op te stijgen.

Boodschapster

Als boodschapster van de goden, maakten vooral Zeus en Hera gebruik van haar diensten; later was zij de dienares van Hera alleen. Haar snelheid is verbazend; evenals de hagel of de sneeuw, die uit de wolken neerstort, snelt zij van het ene uiteinde van de wereld naar het andere, zelfs tot op de diepste bodem van de zee en tot in de diepte van de Onderwereld, om de bevelen van de goden ten uitvoer te brengen.

Iris in boeken

Ja mensen, Iris heeft ook een rol in "je-weet-welserie". Althans, niet zo'n belangrijke. 

Ken je het woord IM'en? Dat staat niet voor instant messaging, maar voor Iris messaging, omdat Iris de boodschapster is.

Om een Irisbericht te kunnen verzenden, moet je een regenboog maken. Dus je hebt een fontein en een prisma. De zon schijnt (hier regent het). Houd de prisma in de zon vlak bij het fonteintje. Er zou nu een regenboog verschijnen. Zeg (random voorbeeld): "Toon mij Apollo, de zonnewagen." 

Als het goed is komt je Irisbericht aan en kun je nu met Apollo communiceren. Overigens, helderziende stervelingen kunnen ook Irisberichten ontvangen. 

Greek MythologyWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu