Titanen 5

128 4 0
                                    

OCEANUS

Oceanus is de Titaan van de zee, die door de oude Grieken en Romeinen werd gezien als een immense rivier die de platte wereldschijf in zijn geheel omcirkelde. Oceanus regelde daarnaast ook de opkomst en ondergang van de hemellichamen: Helios (de zon), Selene (de maan) en de sterren.
Volgens sommige geleerden werd Oceanus eerst geassocieerd met al het water dat zout was; hij was dus ook de Middellandse Zee en de geheleAtlantische Oceaan. Maar naarmate de geografische kennis van de oude Grieken zich uitbreidde, werd Oceanus steeds meer gezien als de wateren die verder van Griekenland lagen en waarvan niet veel bekend was. Poseidon zou over de Middellandse Zee heersen.

Oorsprong en nakomelingen 
Oceanus was de eerstgeborene van de Titanen, de kinderen van Uranus en Gaia. Hij verenigde zich met Tethys, één van de andere twaalf Titanen, en samen met haar had hij drieduizend kinderen, de Oceaniden, nimfen die alle vormen van water personifieerden. Hij was ook de vader van de Potamiden (de riviergoden) en de Cercopen (twee aapachtige dieven). Sommigen zeggen dat ook Triptolemos zijn zoon was.

Oceanus in boeken 

Oceanus bedreigt het paleis van Poseidon als Percy daar op bezoek is. Poseidon reflecteert de toestand van zijn rijk, wat zorgwekkend is.
Percy weet hem ervan te overtuigen dat Kronos doelbewust een leger naar zijn paleis heeft gestuurd omdat hij weet dat Poseidon de doorslag kan geven tegen de strijd met Typhon, de vader der monsters.

Greek MythologyWhere stories live. Discover now